Στο νυχτερινό του διάγγελμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε πως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες για την περιοχή του Ντονμπάς, στα ανατολικά της χώρας του, όπου έχει επικεντρωθεί η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων.

Ο Ουκρανός ηγέτης τόνισε αρχικά πως από την έναρξη της ρωσικής εισβολής έχουν καταγραφεί «1.474 πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία όπου χρησιμοποιήθηκαν 2.275 πύραυλοι. Η πλειονότητα των χτυπημάτων ήταν εναντίον πολιτικών και όχι στρατιωτικών στόχων. Σε λιγότερο από τρεις μήνες έχουμε δεχθεί παραπάνω από 3.000 εναέριες επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις. Ποια χώρα θα μπορούσε να αντέξει σε χτυπήματα τέτοιας κλίμακας;».

Συνέχισε λέγοντας: «Γι’ αυτό σε κάθε ευκαιρία λέμε στους εταίρους μας πως χρειαζόμαστε σύγχρονο αντιαεροπορικό εξοπλισμό, σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη. Δεν είναι ένα απλό επίσημο αίτημα. Λέμε πως αυτό που ζητάμε αντιστοιχεί σε ζωές Ουκρανών και πόσοι θα σώνονταν αν είχαμε λάβει όλα τα όπλα που θέλουμε». Ανέφερε πως γύρω απ’ αυτό επικεντρώθηκε η ομιλία του Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου τόνισε ότι η Ρωσία έχει 20 φορές περισσότερο εξοπλισμό σε σύγκριση με την Ουκρανία στο Ντονμπάς. Μάλιστα, πρόσθεσε πως η ουκρανική αποστολή στο Νταβός δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ την ίδια εντολή έχει δώσει και σε όλους τους Ουκρανούς διπλωμάτες ανά τον κόσμο.

«Έχουν οργανώσει μακελειό στο Ντονμπάς»

Στο Ντονμπάς, σύμφωνα με τον Ζελένσκι «γίνονται οι πιο έντονες μάχες. Εκεί είναι η πιο δύσκολη κατάσταση. Έχουν οργανώσει ένα μακελειό και προσπαθούν να εξοντώσουν κάθε ζωντανό οργανισμό. Κανείς ποτέ δεν έχει καταστρέψει τόσο πολύ το Ντονμπάς, όπως κάνουν οι Ρώσοι τώρα. Οι επόμενες εβδομάδες του πολέμου θα είναι δύσκολες μιας και προσπαθούν να ενισχύσουν τις θέσεις τους και καλούν εφέδρους, ενώ προσπαθούν να υπερασπιστούν τα εδάφη που έχουν ήδη κατακτήσει. Δεν έχουμε άλλη εναλλακτική από το να πολεμήσουμε και να νικήσουμε, να απελευθερώσουμε τον λαό μας και τη γη μας. Διότι οι εισβολείς δεν θέλουν να πάρουν “κάτι” από εμάς, αλλά τα πάντα ακόμη και το δικαίωμά μας στη ζωή. Γι’ αυτό ζητάω από όλους να βοηθήσουν τον στρατό με όποιον τρόπο μπορούν».

All our partners agree that Ukraine's struggle in the war against Russia is the protection of the common values of all…

Posted by Володимир Зеленський on Monday, May 23, 2022