Ο αριθμός των εγκλημάτων με πολιτικό κίνητρο – ιδιαιτέρως των αντισημιτικών – και εκείνων που αφορούν την σεξουαλική ταυτότητα στη Γερμανία γνώρισαν σημαντική αύξηση μέσα στο 2021, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή αστυνομία.

Περίπου 55.048 εγκλήματα πολιτικής φύσης καταγράφηκαν στη χώρα μέσα στο 2021, 23% περισσότερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο αριθμός αυτών των εγκλημάτων ξεπέρασε για πρώτη φορά το φράγμα των 50.000 «σημειώνοντας νέο επίπεδο ρεκόρ», όπως ανέφερε στο Twitter η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ σύμφωνα με την οποία «αυτό δείχνει σε ποιό βαθμό το έργο των αρχών ασφαλείας είναι απαραίτητο για την προστασία της δημοκρατίας μας».

Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη αναφορικά με εγκλήματα που η αστυνομία δεν μπορούσε να κατατάξει σε μια συγκεκριμένη ιδεολογία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, 21.339 εγκλήματα διαπράχτηκαν από υπόπτους που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ακροδεξιοί, ακροαριστεροί, ισλαμιστές ή υποστηρικτές κάποιας ξένης ιδεολογίας.

Ο λόγος που παρατηρείται αυτό είναι η αύξηση του αριθμού εγκλημάτων που διαπράχτηκαν ως αντίδραση στα κυβερνητικά περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο αριθμός των εγκλημάτων κατά του κράτους και των εκπροσώπων του, ειδικά των αστυνομικών, επίσης αυξήθηκε πάνω από 50% και ξεπέρασε τα 14.000.

Οι εγκληματικές ενέργειες που αποδίδονται σε ακροδεξιούς παραμένουν η πλειονότητα, αφού πλησιάζουν τις 22.000, μειωμένες ωστόσο κατά 7% σε ένα χρόνο.

Αυτές που αποδίδονται σε ακροαριστερούς κυμαίνονται σε περίπου 10.000, επίσης λιγότερες κατά περίπου 7,8% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Ο αριθμός των αντισημιτικών ενεργειών αυξήθηκε κατά 28,75% φθάνοντας τις 3.027, εκ των οποίων οι 2.552 αποδίδονται σε ακροδεξιούς.

Ο αριθμός των εγκλημάτων που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την έμφυλη ταυτότητα επίσης αυξήθηκαν κατά 50% και πλέον φθάνοντας αντίστοιχα τα 870 και τα 340.