Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιβεβαίωσε ότι 156 άνθρωποι διασώθηκαν από το εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη και έφτασαν στη Ζαπορίζια την Τρίτη (3/5). Στο νυχτερινό του διάγγελμα, ο Ουκρανός ηγέτης πρόσθεσε πως ήταν αναγκαία η παύση πυρός προκειμένου να λειτουργήσει ο ανθρωπιστικός διάδρομος.

«Επιτέλους έχουμε ένα αποτελέσμα. Το πρώτο αποτέλεσμα από την επιχείρηση εκκένωσης του Azovstal στη Μαριούπολη, το οποίο οργανώναμε για πολύ καιρό. Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια και σκληρές διαπραγματεύσεις και συνεννοήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Έπειτα, πρόσθεσε πως «156 άνθρωποι έφτασαν στη Ζαπορίζια. Γυναίκες και παιδιά. Βρίσκονταν στα καταφύγια για παραπάνω από δύο μήνες. Απλά φανταστείτε! Για παράδειγμα, ένα παιδί που είναι έξι μηνών πέρασε τους δύο μήνες της ζωής του στα υπόγεια, προσπαθώντας να γλιτώσει από τις βόμβες και τα πυρά. Επιτέλους, αυτοί οι άνθρωποι είναι ασφαλείς και θα λάβουν βοήθεια».

Ανέφερε, ωστόσο, ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν παραμένουν πιστές στις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός. «Συνεχίζουν τις σφοδρές επιθέσεις στο Azovstal. Προσπαθούν να εισβάλλουν στις εγκαταστάσεις. Και μπορεί να μου είπαν πολλές φορές πως δεν μπορεί να σωθεί κανείς από εκεί, πως είναι αδύνατο, αλλά να που πλέον έχουμε 156 ανθρώπους στη Ζαπορίζια. Αυτή δεν είναι μια νίκη, αλλά είναι ένα αποτέλεσμα. Πιστεύω πως μπορούμε να σώσουμε και τους υπόλοιπους ανθρώπους μας», υποστήριξε και συνέχισε: «Όσο περισσότερο “χτυπάει” η Ρωσία τόσο περισσότερο απομακρύνεται από τον ανθρώπινο πολιτισμό».

Ευχαρίστησε τον Μπόρις Τζόνσον, μίλησε για το CEO Wall Street Journal Club και την επιρροή του

Ο Ζελένσκι, παράλληλα, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, για την υποστήριξή του προς την Ουκρανία. Αναφερόμενος στην ομιλία του Βρετανού ηγέτη στο ουκρανικό Κοινοβούλιο, είπε πως: «Ήταν μια πολύ ειλικρινής χειρονομία. Αυτές ήταν πολύ σημαντικές λέξεις, ζεστές, φιλικές, δυνατές. Είμαι ευγνώμων στη Βρετανία για το νέο πακέτο υποστήριξης προς τη χώρα μας».

Ο Ζελένσκι τόνισε επίσης πως μίλησε με εκπροσώπους των μεγαλύτερων πολυεθνικών στο CEO Wall Street Journal Club και για το πώς μπορούν «να ασκήσουν πίεση προς τη Ρωσία για να τελειώσει ο πόλεμος». «Είναι ένα κλαμπ με μεγάλη επιρροή. Τρία τρισεκατομμύρια δολάρια είναι ο τζίρος των εταιριών που ηγούνται αυτού του κλαμπ», κατέληξε.

We finally have the result, the first result of our evacuation operation from Azovstal in Mariupol, which we have been…

Posted by Володимир Зеленський on Tuesday, May 3, 2022