Ο δήμαρχος της Μπούκα, η οποία βρίσκεται κοντά στο Κίεβο, δήλωσε την Τρίτη (12/4) ότι οι αρχές έχουν βρει μέχρι στιγμής 403 σορούς ανθρώπων που πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις κατά την περίοδο της κατοχής της πόλης, καθώς και ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται.

Ο Ανατόλι Φεντορούκ πρόσθεσε, κατά την διάρκεια ενημέρωσης, ότι είναι «πολύ νωρίς» ακόμη για τους κατοίκους να επιστρέψουν στην πόλη, παρότι η υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα.

Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει άμεσα τις δηλώσεις του Φεντορούκ αναφορικά με τον αριθμό των ανθρώπων που βρέθηκαν νεκροί στην Μπούκα, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων σημείωσε πως έχε καταγράψει τουλάχιστον πέντε θύματα που είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι αλλά και ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές ποιος φέρει την ευθύνη για τον θάνατό τους.

Επιμένει ο Πούτιν πως οι εικόνες από την πόλη είναι «fake»

Νωρίτερα σήμερα, αναφερόμενος σε όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τα γεγονότα στην Μπούκα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι οι φωτογραφίες και πλάνα από βίντεο που δείχνουν σκοτωμένους στους δρόμους της ουκρανικής πόλης είναι «fake».

Η Μόσχα έχει πολλάκις μιλήσει, επίσης, για «προβοκάτσια» του Κιέβου, πιθανόν με τη βοήθεια Δυτικών.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον αντίποδα, επιμένει να κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου, και προσθέτει νέα «κατηγορώ» σε βάρος της, καθημερινά.

Ο ίδιος μίλησε για «πολλές χιλιάδες θύματα» και για «εκατοντάδες περιστατικά βασανιστηρίων», στο πλαίσιο σημερινής ομιλίας του στη Βουλή της Λιθουανίας. «Συνεχίζουμε να βρίσκουμε πτώματα μέσα σε αγωγούς και σε υπόγειες αποθήκες. Καθημερινά, σχεδόν, ανακαλύπτονται νέοι ομαδικοί τάφοι», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Μπούκα