Ουκρανή αξιωματούχος υποστήριξε πως ρωσικό drone έριξε μια τοξική ουσία κατά τη διάρκεια επίθεσης στη Μαριούπολη αργά το βράδυ της Δευτέρας (11/4). Η πόλη, που θεωρείται στρατηγικής σημασίας για το λιμάνι της, δέχεται σφοδρές επιθέσεις εδώ και περίπου ένα μήνα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Ιβάνα Κλίμπους, Ουκρανή βουλευτής και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής της χώρας της για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε πως η άγνωστη ουσία είναι «κατά πάσα πιθανότητα» χημικά όπλα. Η Κλίμπους υποστήριξε πως η επίθεση έγινε αργά το βράδυ της Δευτέρας και με μήνυμά της στο Twitter, τόνισε πως οι Ρώσοι απείλησαν να χρησιμοποιήσουν «χημικά» εναντίον των υπερασπιστών της Μαριούπολης.

«Τα θύματα παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα. Το πιθανότερο είναι από χημικά όπλα», πρόσθεσε. O σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ολέκσιι Αρεστόβιτς, υποστήριξε πως εξετάζουν τις καταγγελίες. Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, τόνισε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, χωρίς να πει ότι χρησιμοποιήθηκαν ήδη τέτοια.

– 47-й.Информация о возможной химической атаке против защитников Мариуполя проверяется.➤ 00:00 Повестка дня:…

Posted by Олексій Арестович on Monday, April 11, 2022

Άμεση ήταν η τοποθέτηση της υπουργού Εξωτερικών της Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας. Η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, έγραψε σε μήνυμά της στο Twitter: «Αναφορές πως οι ρωσικές δυνάμεις ίσως να χρησιμοποίησαν χημικά όπλα σε επίθεσή τους κατά των πολιτών της Μαριούπολης. Εργαζόμαστε άμεσα με τους εταίρους μας για να επιβεβαιώσουμε τις λεπτομέρειες», ανέφερε και συνέχισε: «Οποιαδήποτε χρήση τέτοιων όπλων θα ήταν μια ανελέητη κλιμάκωση της έντασης αυτής της σύγκρουση για την οποία ο Πούτιν και το καθεστώς του θα λογοδοτήσουν».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τη χρήση χημικών όπλων και είναι κάτι που οι ΗΠΑ εξετάζουν. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις πολύ στενά», τόνισε αλλά υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει γι’ αυτό το ενδεχόμενο.

Νωρίτερα, οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν πως έχουν ήδη καταλάβει το λιμάνι της πόλης και το έχουν υπό τον έλεγχό τους. Τη σχετική είδηση μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το Ria Novosti. Τα ουκρανικά στρατεύματα, στο μεταξύ, προετοιμάζονται για την ύστατη μάχη καθώς εκτιμούν πως έχουν περικυκλωθεί, ενώ, πλέον, δεν έχουν πολλά εφόδια στη διάθεσή τους.