Ο Ιβάν και η Αικατερίνα Κόζλοβα (Ivan και Ekaterina Koslov), ιδρυτικά μέλη του Μπαλέτου της Πόλης του Κιέβου (Kyiv City Balle), έχουν συνηθίσει να βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους κάνοντας περιοδείες με την ομάδα του θιάσου για περίπου 9 μήνες το χρόνο, σύμφωνα με το ΑFP. Έφτασαν στο Παρίσι στις 23 Φεβρουαρίου, μαζί με 38 χορευτές για μια μικρή περιοδεία του «Καρυοθραύστη» για παιδιά, λίγες ώρες πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Ξυπνήσαμε το πρωί της εισβολής με δεκάδες μηνύματα στα τηλέφωνά μας που έλεγαν ότι η Ουκρανία δέχεται εισβολή», δήλωσε στον Guardian, η Αικατερίνα Κόζλοβα, αναπληρώτρια διευθύντρια του θιάσου που ίδρυσε το 2012 με τον σύζυγό της.

Καθισμένη σε μια καφετέρια στο Παρίσι σήκωσε το χέρι της ψηλά, ρωτώντας: «Ποια είναι η λέξη για κάτι που είναι πολύ, πολύ μεγαλύτερο από ένα σοκ;».

«Μια φρικτή έκπληξη;», είπε ο σύζυγος της Ιβάν. Κούνησε το κεφάλι του. «Ποτέ, δεν σκεφτήκαμε ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Πολλοί από τους χορευτές είναι σε κατάσταση σοκ, ανησυχούν για τις οικογένειές τους. Βλέπουμε τι συμβαίνει στην τηλεόραση, αλλά ακόμη δεν πιστεύουμε ότι είναι αλήθεια». .

Αν δεν είχε συμβεί η εισβολή ο θίασος θα επέστρεφε στο Κίεβο κάνοντας πρόβες για τις νέες παραστάσεις της Σταχτοπούτας και του Ρωμαίου και Ιουλιέτας υπό τη διεύθυνση του διεθνώς γνωστού χορευτή του Μπαλέτου Μπολσόι, Κοσλόφ. Τώρα δεν ξέρουν πότε θα δουν τις οικογένειές τους και πότε θα επιστρέψουν. Ακόμη ανησυχούν και για τους υπόλοιπους 30 χορευτές του θιάσου που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ουκρανική πρωτεύουσα.

«Σας παρακαλώ μην πείτε ότι είμαστε “κολλημένοι” στο Παρίσι. Εξάλλου είμαστε πολύ πιο τυχεροί από τους άλλους», δήλωσε η Κόζλοβα «Όλοι στη Γαλλία είναι υπέροχοι. Μας φροντίζουν καλά. Είμαστε οι τυχεροί».

Οι χορεύτριες φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή σε ξενοδοχείο και έχουν «συγκλονιστεί» από τις προσφορές για διαμονή, πουέντ και κορμάκια, είπε η Κόσλοβα. Η δήμαρχος του Παρισιού προσέφερε προσωρινή στέγαση και το θέατρο Théâtre du Châtelet, στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα.

Πριν από λίγες ημέρες σε μια μοναδική βραδιά στο Chatelet ο θίασος εμφανίστηκε μαζί με τους συναδέλφους του από την Όπερα του Παρισιού για να συγκεντρώσει χρήματα για τον Ερυθρό Σταυρό. Συγκινημένο το κοινό, τους χειροκρότησε όρθιο όταν τραγούδησαν τον ουκρανικό ύμνο, με μπλουζάκια στα μπλε-κίτρινα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.

«Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες στο θέατρο Châtelet, αλλά δεν θέλουμε να είμαστε ενοχλητικοί, διότι έχει τις δικές του εκδηλώσεις να διοργανώσει», δήλωσε η Kόσλοβα και συνεχίζει: «Eπειδή ήταν μία μικρή περιοδεία, σκεφτήκαμε να πάρουμε μερικούς από τους νεότερους χορευτές για να αποκτήσουν εμπειρία. Επίσης, οι βασικοί χορευτές μας επρόκειτο να έρθουν την ημέρα που έκλεισε το αεροδρόμιο, αναγκαστήκαμε να δώσουμε παραστάσεις χωρίς αυτούς. Θα θέλαμε να συνεχίσουμε να δίνουμε παραστάσεις αλλά προς το παρόν μπορούμε να κάνουμε μόνο τον Καρυοθραύστη γιατί μόνο για αυτόν έχουμε κοστούμια. Δεν θέλουμε να παραπονεθούμε και δεν θέλουμε να ζητήσουμε τίποτα. Γίνεται πόλεμος, άνθρωποι πεθαίνουν, οπότε φαίνεται τρελό να ρωτάμε για το αν μπορούμε να μας στείλουν άλλα κοστούμια, όταν είμαστε ήδη σε καλύτερη θέση από τους άλλους. Ωστόσο οι χορευτές είναι σαν τα βιολιά, πρέπει να κάνουν πρόβες και παραστάσεις για να επικοινωνούν».

Εξομολογείται η Αικατερίνα Κόζλοβα ότι: «οι οικογένειές μας είναι χαρούμενες επειδή είμαστε ασφαλείς εδώ. Ένα κομμάτι μου θέλει να επιστρέψω και να βοηθήσω τη χώρα μου, αλλά ταυτόχρονα νιώθω ότι ίσως μπορώ να είμαι πιο χρήσιμη μένοντας εδώ».

Ο θίασος του Κιέβου ολοκλήρωσε την περιοδεία του, στις δυτικές γαλλικές πόλεις της Νάντης και της Τουρ. «Δεν είναι εύκολο για εμάς αλλά είναι τιμή μας να χορέψουμε οπουδήποτε στον κόσμο», κατέληξε η Kόσλοβα στον Guardian. «Εκτός φυσικά από τη Ρωσία».