Η Δύση συνεχίζει να εξοπλίζει την Ουκρανία με όπλα και μάλιστα αναβαθμίζει το οπλοστάσιο που παρέχει, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε η Πολωνία, για να διαθέσει τα μαχητικά αεροπλάνα MiG-29.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του bbc.com, ο στρατιωτικός εξοπλισμός που φτάνει στη χώρα μπορεί να ταράξει τις ισορροπίες στο πόλεμο, καθώς η Ρωσία μέχρι στιγμής κερδίζει καθημερινά έδαφος, ενώ υπερτερεί σημαντικά. Χαρακτηριστικά, πριν από την έναρξη της εισβολής, τα ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη ήταν λιγότερα τρία προς ένα μόνο από αυτά που συγκέντρωσε η Ρωσία στα σύνορα.

Το βρετανικό Μέσο τονίζει ότι η Δύση παρέχει κυρίως φορητά όπλα αεράμυνας και κατά τεθωρακισμένων, ενώ φέρεται να έχει στείλει ελάχιστα τουφέκια ή σφαίρες. Παρόλα αυτά, ο ακριβής αριθμός του στρατιωτικού εξοπλισμού που έχει σταλεί, παραμένει ασαφής, ενώ το CNN, επικαλούμενο έναν αξιωματούχο της άμυνας των ΗΠΑ, ανέφερε συνολικά 17.000 αντιαρματικά όπλα και 2.000 Stingers, που εστάλησαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Τα όπλα που παρέχει η Δύση στην Ουκρανία

Το «δώρο» της ΕΣΣΔ και η διαφορά που μπορεί να κάνουν τα όπλα

Το BBC στο δημοσίευμα για την στρατιωτική βοήθεια που λαμβάνει η Ουκρανία από το εξωτερικό, επισημαίνει ότι η χώρα απέκτησε ένα απρόσμενο «δώρο» από την Σοβιετική Ένωση. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η πλειοψηφία των ουκρανικών αντιαεροπορικών όπλων είναι από την εποχή της ΕΣΣΔ και τεχνολογικά παρωχημένα, όμως έχουν μεγάλη εμβέλεια.

Αυτό φέρεται να ανάγκασε τους Ρώσους πιλότους να πετάξουν σε αρκετά χαμηλότερο ύψος, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτοι σε χτυπήματα από αρκετά πιο ελαφριά όπλα, τα οποία σε αντίθεση περίπτωση, δεν θα προκαλούσαν ζημιά.

Παρόλα αυτά, το δημοσίευμα επικαλείται στρατιωτικούς αναλυτές και αναφέρει ότι τα όπλα της Δύσης, θα φανούν αποτελεσματικά μόνο αν συνεχίσει να υπάρχει ο ουκρανικός στρατός και μόνο εάν δεν απομακρυνθούν οι αξιωματικοί που γνωρίζουν να χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα όπλα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυτά τα όπλα χρειάζονται ειδικό χειρισμό και εκπαίδευση, κάτι που λόγω των συνθηκών δεν μπορεί να γίνει. Έτσι, πρέπει να χρησιμοποιούνται κυρίως από άτομα που γνωρίζουν κατάλληλα, ώστε να προκύψουν και τα ανάλογα αποτελέσματα.