Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Παρασκευή (25/2) ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, όπως μετέδωσε το Reuters, τη δεύτερη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με το CNN, μίλησαν περίπου για 40 λεπτά για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας αλλά και για θέματα αμυντικής βοήθειας.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι έδωσε λεπτομέρειες της συνομιλίας μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, γράφοντας: «η ενίσχυση των κυρώσεων, η παροχή αμυντικής βοήθειας και η σύναψη μιας αντιπολεμικής συμμαχίας συζητήθηκαν μόλις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ για την ισχυρή υποστήριξη στην Ουκρανία».

Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στην Ουάσινγκτον, Οξάνα Μαρκάροβα, επιβεβαίωσε ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια «πολύ εποικοδομητική» τηλεφωνική επαφή.

Σύμφωνα με τη Μαρκάροβα, σήμερα η ρωσική επίθεση ήταν πιο «βίαιη» όμως οι δυνάμεις της Μόσχας δεν προχώρησαν τόσο όσο σχεδίαζαν. Οι ουκρανικές αρχές συγκεντρώνουν αποδείξεις για πιθανά εγκλήματα πολέμου, πρόσθεσε.

Η επικοινωνία έρχεται, αφότου ο Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται ακόμη στο Κίεβο, εκφώνησε ομιλία κατά τη διάρκεια της νύχτας λέγοντας ότι η Ουκρανία είναι «μόνη στην υπεράσπιση της χώρας μας».