Η Μόσχα δαπάνησε περισσότερα από 53 δισεκ. ρούβλια (1,04 δισεκ. δολάρια) για να στηρίξει με άνδρες και εφόδια την εξέγερση των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, ενώ τουλάχιστον 220 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί εκεί, αναφέρεται σε έκθεση ακτιβιστών της ρωσικής αντιπολίτευσης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση ήταν το τελευταίο πρόγραμμα του δολοφονηθέντος επικριτή του Κρεμλίνου Μπόρις Νεμτσόφ, ο οποίος χρησιμοποίησε πηγές πληροφόρησης ανοικτής πρόσβασης και συνεντεύξεις με οικογένειες για να σκιαγραφήσει μια εικόνα που αντιφάσκει με το επιχείρημα της Μόσχας ότι κανένας εν ενεργεία ρώσος στρατιώτης δεν πολεμάει στην Ουκρανία.

Ο Νεμτσόφ σκοτώθηκε με σφαίρες το Φεβρουάριο στο κέντρο της Μόσχας και μέλη του κόμματός του, του φιλελεύθερου RPR-Parnas, καθώς και δημοσιογράφοι της αντιπολίτευσης, βοήθησαν να ολοκληρωθεί η 65σέλιδη έκθεση.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να την σχολιάσει, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Στην έκθεση, την οποία άρχισε ο Νεμτσόφ το 2015 αφού ζήτησαν τη βοήθειά του οικογένειες ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία, αναφέρεται πως τουλάχιστον 150 ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους το περασμένο καλοκαίρι στις μάχες γύρω από το χωριό Ιλοβάισκ και αλλού στην περιοχή.

Οι συγγενείς τους έλαβαν ως αποζημίωση 3 εκατ. ρούβλια με τον όρο ότι δεν θα μιλήσουν δημόσια για τους θανάτους, προστίθεται.

Επίσης τουλάχιστον 70 ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν νωρίτερα φέτος στις συγκρούσεις γύρω από την πόλη Ντεμπάλτσεβε, αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία προστίθεται πως στους συγγενείς των στρατιωτών αυτών δεν δόθηκε αποζημίωση.

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν πως οι περισσότεροι από τους ρώσους στρατιώτες υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν επισήμως από το στρατό πριν μεταβούν στην ανατολική Ουκρανία, ώστε να υποστηριχθεί το επιχείρημα της Μόσχας ότι δεν υπάρχουν εκεί εν ενεργεία ρώσοι στρατιωτικοί, αλλά μόνο εθελοντές.

Οι συντάκτες της έκθεσης υπολόγισαν επίσης ότι η Ρωσία δαπάνησε 53 δισεκ. ρούβλια σε διάστημα 10 μηνών για να υποστηρίξει τους ρώσους “εθελοντές” και τους ντόπιους αντάρτες καθώς και για να τους παράσχει στρατιωτικό εξοπλισμό.

Στην έκθεση αναφέρεται πως οι Ρώσοι που πολεμούν εναντίον των στρατευμάτων του Κιέβου λαμβάνουν έως 90.000 ρούβλια (1.774 δολάρια) το μήνα