Η Τουρκία ανακάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της στο Λουξεμβούργο, αφού το κοινοβούλιο της χώρας αυτής υιοθέτησε απόφαση με την οποία αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη ανακαλέσει τους πρεσβευτές της από το Βατικανό και την Αυστρία για τον ίδιο λόγο.

«Ο πρεσβευτής της Τουρκίας Λεβέντ Σαχίνκαγια ανακλήθηκε στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής του Λουξεμβούργου στην Άγκυρα κλήθηκε στο υπουργείο για εξηγήσεις.

Καταγγέλλοντας «ένα λάθος» εκ μέρους του κοινοβουλίου του Λουξεμβούργου, στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου σημειώνεται ότι «τα κοινοβούλια δεν μπορούν να ενεργούν σαν να ήταν διεθνή δικαστήρια και να λαμβάνουν αποφάσεις» για ιστορικά γεγονότα.

Η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία οργάνωσε τη συστηματική εξόντωση των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και απορρίπτει τον όρο «γενοκτονία» που έχουν αναγνωρίσει πολλοί ιστορικοί αλλά και περίπου 20 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ρωσία και η Ιταλία. Τις τελευταίες εβδομάδες ανακάλεσε τους πρεσβευτές της στην Αυστρία και το Βατικανό επειδή οι δύο αυτές χώρες χρησιμοποίησαν τον όρο «γενοκτονία» για να περιγράψουν τις σφαγές των Αρμενίων.