Σε περίπτωση που η προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον αντιμετωπίσει πρόβλημα με το όνομα «Μπιλ», ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος δε φαίνεται να το γνωρίζει.

«Δε νομίζω ότι έχω κάνει κάτι ενάντια στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο, NBC, ο πρώην πρόεδρος της χώρας, εξηγώντας ότι «δεν ευθύνομαι για το τι αντιλαμβάνονται οι άλλοι άνθρωποι».

Ακούγοντας τα σχόλια του Κλίντον, ένας ειδικός στις φιλανθρωπίες δήλωσε ότι μπορεί να δημιουργηθούν υποψίες για τις δωρεές στο φιλανθρωπικό, Ίδρυμα Κλίντον, που έγιναν από το εξωτερικό όταν η Χίλαρι ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Ξένοι που ενδεχομένως ήθελαν χάρες από την τότε υπουργό μπορεί να τις επεδίωξαν κάνοντας δωρεές στο ίδρυμα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βλάψει την εκστρατεία της για τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2016.

Ο υπεύθυνος για τη συγκέντρωση πόρων για το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης υποστηρίζει ότι ο Μπιλ Κλίντον θα μπορούσε να πάρει αποστάσεις άμεσα από το ίδρυμα. Όπως τονίζει, το να παραμένει στο διοικητικό συμβούλιο δημιουργεί σύγκρουση συμφερόντων.

Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος και το ίδρυμα έχουν με ανακοινώσεις διαψεύσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε προσπάθεια ξένου να κερδίσει επιρροή ή εύνοια μέσω δωρεάς.

Ωστόσο η πρώην Πρώτη Κυρία και πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει βρεθεί αντιμέτωπη με κριτική για τα έσοδα της οικογένειά της από διάφορους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων ξένων που έχουν σχέση με την αμερικανική κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις του Μπιλ Κλίντον για το ίδρυμα, το οποίο προσπαθεί να προωθήσει τη διεθνή ανάπτυξη και γενικά να αντιμετωπίσει παγκόσμιας εμβέλειας προβλήματα, έδωσε στους Ρεπουμπλικανούς την ευκαιρία να εξαπολύσουν επίθεση στους Κλίντον και, φυσικά, στη Χίλαρι.

Ενώ την ώρα που η Χίλαρι προσπαθεί να κάνει μία καμπάνια κοντά στο λαό, βλέπουν το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ για τα ταξίδια του Μπιλ με ιδιωτικά τζετ και πολυτελή ξενοδοχεία στα μέρη που επισκέπτεται για να κάνει ομιλίες.

Πάντως, στη συνέντευξη στο NBC ο Μπιλ Κλίντον δήλωσε ότι θα σκεφτεί να αποχωρήσει από το ίδρυμα αν η συμμετοχή του βλάπτει την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι, ωστόσο τόνισε ότι το ίδρυμα έχει βοηθήσει 43 εκατομμύρια ανθρώπους σε 190 χώρες του πλανήτη.