Χριστιανοδημοκράτες /Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) και Πράσινοι (Die Gruenen) δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον σε βασικά θέματα κατά τις σημερινές συνομιλίες τους, σύμφωνα με πληροφορίες της «Bild».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο τη γερμανική εφημερίδα, οι Πράσινοι εξέφρασαν με σαφήνεια την προτίμηση του κόμματός τους για συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους (συνασπισμός φωτεινός «σηματοδότης / φανάρι»).

Συνολικά υπήρχαν τρία θέματα προς συζήτηση για τα οποία είναι μάλλον δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία:

  • Οι Πράσινοι κατέστησαν σαφές ότι θέλουν να χαλαρώσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας για τα οικονομικά της Ε.Ε..
  • Oι Πράσινοι κατέστησαν επίσης σαφές ότι θέλουν να ακολουθήσουν μια πολύ πιο ανοιχτή πολιτική στο μεταναστευτικό/προσφυγικό. Στόχοι τους: νόμος για την ιθαγένεια, επανένωση οικογενειών, διάσωση στη θάλασσα και αλλαγή από το καθεστώς ασύλου σε καθεστώς μετανάστη.
  • Οι Πράσινοι δήλωσαν επίσης ότι τάσσονται υπέρ της κατάργησης του κινητήρα εσωτερικής καύσης πριν από το 2035 με το επιχείρημα ότι το 2035 είναι η καταληκτική ημερομηνία κατάργησής τους στην ΕΕ και οι χώρες με μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία θα πρέπει να τους καταργήσουν νωρίτερα για να μπορέσουν να τηρήσουν την ημερομηνία.

Επισημαίνεται, τέλος, κατά τις ίδιες πηγές, πως οι Πράσινοι εξέφρασαν την δυσφορία τους για τη διαρροή του περιεχομένου των συνομιλιών και κατηγόρησαν τους συντηρητικούς συνομιλητές τους για μη τήρηση της συμφωνίας περί μη διαρροής πληροφοριών στον Τύπο, με την ίδια περίπου διατύπωση με την οποία επέκριναν ανάλογες διαρροές, χθες, οι Φιλελεύθεροι.