Μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου σε βάση ένοπλης ομάδας στη βορειοανατολική Μοζαμβίκη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 19 άτομα, όπως ανακοίνωσε η Κοινότητα για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής (ΚΑΜΑ).

Μάλιστα, μεταξύ των νεκρών ήταν και ο τοπικός ηγέτης των τζιχαντιστών, ο «σεΐχης» Ρατζάμπ Αουάντι Νταντζίλε (Δρ. Ντζίλε).

Οι χώρες της μεσημβρινής Αφρικής σχημάτισαν τον Αύγουστο τη στρατιωτική αποστολή SANIM για να βοηθήσουν τη Μοζαμβίκη να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές που λυμαίνονται την Κάμπου Ντελγκάντου και να ανακτήσει τον έλεγχο της πρωτεύουσας της επαρχίας.

Ο Δρ. Ντζίλε ήταν ο ηγέτης των τζιχαντιστών «στην περιοχή Νανγκάντε, όπου διαδραμάτιζε αποφασιστικό ρόλο στη στρατολόγηση και στην ιδεολογική κατήχηση μελών», σύμφωνα με την ΚΑΜΑ.

Διατηρούσε κατάστημα στο οποίο πούλαγε βότανα στο χωριό Λιτινγκίγια, από όπου καταγόταν, περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα από τη βάση. Εκεί «είχε πείσει απλούς πολίτες να ξεσηκωθούν εναντίον της κυβέρνησης της Μοζαμβίκης».

Εξάλλου «εμπλεκόταν στην ενορχήστρωση της πρώτης επίθεσης στη Μοσίμποα ντα Πράια», τον Οκτώβριο του 2017, «κατοπινών επιθέσεων τρομοκρατών εναντίον χωριών», καθώς και «απαγωγών γυναικών και παιδιών», πρόσθεσε η ΚΑΜΑ.

Η Ρουάντα ήταν η πρώτη αφρικανική χώρα που έστειλε –τον Ιούλιο– χίλιους στρατιωτικούς για να υποστηρίξουν τον μοζαμβικανό στρατό στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστικών ομάδων, ακολουθούμενη λίγο καιρό αργότερα από αρκετά άλλα από τα 16 κράτη μέλη της ΚΑΜΑ. Έχουν επίσης αναπτυχθεί σχεδόν 1.500 στρατιωτικοί της Νότιας Αφρικής.

Τζιχαντιστικές οργανώσεις σκορπούν τον τρόμο από τα τέλη του 2017 στην περιοχή αυτή, η οποία συνορεύει με την Τανζανία, με φτωχό, κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, όπου αναμένεται να προχωρήσει ένα από τα μεγαλύτερα έργα για την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου σε όλη την Αφρική.