Το σύνολο των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων εγκατέλειψαν σήμερα το Μπαγκράμ, τη σημαντικότερη στρατιωτική τους βάση στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι επίκειται η πλήρης απόσυρση των ξένων δυνάμεων από την εμπόλεμη χώρα. «Όλες οι δυνάμεις του συνασπισμού εγκατέλειψαν το Μπαγκράμ», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και ο οποίος δεν διευκρίνισε πότε ακριβώς ολοκληρώθηκε η απόσυρση των ξένων στρατευμάτων από την αεροπορική αυτή βάση που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ, αναφέρει το ΑΠΕ.

Από το Μπαγκράμ ο αμερικανικός στρατός συντόνιζε την αεροπορική και επιμελητηριακή στήριξη του πολέμου. Η βάση θα παραδοθεί στον αφγανικό στρατό, με έναν Αφγανό αξιωματούχο να δηλώνει ότι αυτό θα γίνει επισήμως σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο. Από την πλευρά του ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι ο στρατηγός Όστιν Μίλερ, ο Αμερικανός διοικητής στο Αφγανιστάν, «εξακολουθεί να διατηρεί τις ικανότητές του και την εξουσία να προστατεύει τις δυνάμεις» που παραμένουν στην Καμπούλ.

Δύο άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι η πλειονότητα του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού θα έχει αποχωρήσει από το Αφγανιστάν, πιθανότατα ως τις 4 Ιουλίου, με κάποιους να παραμένουν για να προστατεύουν την πρεσβεία των ΗΠΑ. Έπειτα από 20 χρόνια παρουσίας στο Αφγανιστάν, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε στις 29 Απριλίου την έναρξη της απομάκρυνσης των στρατευμάτων του από τη χώρα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όρισε ως τελική ημερομηνία αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν την 11η Σεπτεμβρίου, την 20η επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Εξάλλου ο Μπάιντεν είχε δηλώσει τον Μάιο στον Αφγανό ομόλογό του Άσραφ Γάνι ότι «οι Αφγανοί θα πρέπει να καθορίσουν το μέλλον τους, τι θέλουν να κάνουν», με τον Γάνι να απαντά ότι δουλειά του τώρα είναι «να διαχειριστώ τις επιπτώσεις» της αποχώρησης των ΗΠΑ. Ήδη από τις αρχές Μαΐου οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει πολλές μεγάλες επιθέσεις σε όλη τη χώρα, την ώρα που ο αφγανικός στρατός προσπαθεί να εδραιώσει τις θέσεις τους κυρίως στις αστικές περιοχές. Η ικανότητά του να διατηρήσει τον έλεγχο του Μπαγκράμ αναμένεται να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας και για τη διατήρηση του ελέγχου της Καμπούλ, αλλά και την άσκηση πίεσης στους Ταλιμπάν.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο