Τα τμήματα της οικονομίας της Λευκορωσίας που θα στοχοποιήσουν με κυρώσεις, μετά την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο Μινσκ και τη σύλληψη αντιφρονούντος δημοσιογράφου, θα αρχίσουν σήμερα να συζητούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η πειρατεία του αεροσκάφους και η σύλληψη των δύο επιβατών είναι απολύτως απαράδεκτη και θα αρχίσουμε να συζητάμε την εφαρμογή των κυρώσεων σε τομείς και στην οικονομία», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ σε δημοσιογράφους πριν από ανεπίσημη συνεδρίαση στη Λισαβόνα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ένας νέος γύρος κυρώσεων σε πρόσωπα από τη Λευκορωσία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Την ίδια ώρα, η Λιθουανία είπε ότι οι προτεινόμενες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας θα πρέπει να στοχεύσουν εκείνους τους τομείς που ωφελούν περισσότερο την ηγεσία της χώρας, αν και οι συζητήσεις μόλις ξεκινούν.

«Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τον τομέα της παραγωγής πετρελαίου», δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις σε δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε συνεδρίαση με τους Ευρωπαίους εταίρους του στη Λισαβόνα.

Λευκορωσία: Τι εκτιμούν για τις κυρώσεις Εσθονία και Λουξεμβούργο

Οι προτεινόμενες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Λευκορωσίας θα στοχοποιούν εταιρείες κοντά στον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας.

Θα επιβληθούν κυρώσεις σε «εταιρείες που είναι κοντά στο λευκορωσικό καθεστώς», δήλωσε η Έυα-Μαρία Λίμετς σε δημοσιογράφους προσερχόμενη σε άτυπη συνάντηση με τους Ευρωπαίους εταίρους της, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Ασελμπορν δήλωσε από την πλευρά του ότι η Λευκορωσία είναι μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές ποτασίου στον κόσμο και οι όποιες πιθανές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα θα έχουν αντίκτυπο στον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο.

«Θα πλήξει πολύ τον Λουκασένκο εάν στοχοποιήσουμε τις εξαγωγές ποτασίου», δήλωσε ο Ασελμπορν σε δημοσιογράφους.

Λευκορωσία: Η Γερμανία αναμένει κυρώσεις – πλήγμα στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές

Οι προτεινόμενες οικονομικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκορωσία θα πλήξουν χρηματοπιστωτικές συναλλαγές της χώρας, όπως είπε σήμερα η Γερμανία.

«Είναι σαφές ότι δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι με μικρά βήματα κυρώσεων, αλλά ότι θέλουμε να στοχεύσουμε σημαντικά με κυρώσεις την οικονομική δομή και τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στη Λευκορωσία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σε δημοσιογράφους στη Λισαβόνα πριν από συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.