Συνολικά 11 άνθρωποι, χωρικοί και κτηνοτρόφοι, δολοφονήθηκαν χθες Τετάρτη σε δύο χωριστές επιθέσεις ενόπλων στην πολιτεία Καντούνα, στη βόρεια Νιγηρία, περιοχή που λυμαίνονται συμμορίες και όπου καταγράφονται αλλεπάλληλες ζωοκλοπές και απαγωγές, δήλωσε αξιωματούχος.

Ένοπλοι, στους οποίους οι αρχές στην περιοχή αναφέρονται γενικά με τον όρο bandits, «κακοποιά στοιχεία», επιτέθηκαν νωρίς χθες στο χωριό Ούνγκουαν Γκάιντα, στην περιοχή Τσίκουν, ανέφερε ο Σάμιουελ Αρουάν, αξιωματούχος αρμόδιος για την εσωτερική ασφάλεια στην πολιτεία.

Σύμφωνα με τον κ. Αρουάν, «επιβεβαιώθηκε ο θάνατος οκτώ κατοίκων στη διάρκεια της επίθεσης αυτής», ενώ μια εκκλησία και «πολλές κατοικίες» πυρπολήθηκαν από τους κακοποιούς.

Επίσης χθες, τρεις κτηνοτρόφοι δολοφονήθηκαν από «κακοποιά στοιχεία» που επιτέθηκαν στο χωριό Μάραμπαν Τζος και έκλεψαν «απροσδιόριστο αριθμό βοοειδών», κατά τον ίδιο αξιωματούχο.

Τα τελευταία κάπου δέκα χρόνια, συμμορίες κακοποιών κατατρομοκρατούν τον πληθυσμό της βορειοδυτικής και της κεντρικής Νιγηρίας. Επιτίθενται σε χωριά, διαπράττουν ζωοκλοπές, απαγάγουν τοπικές προσωπικότητες ή ταξιδιώτες για λύτρα.

Πρόσφατα, οι συμμορίες πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις εναντίον σχολείων, απαγάγοντας για λύτρα εκατοντάδες μαθητές από τον Δεκέμβριο και μετά.

Παρότι οι συμμορίες αυτές δρουν με αποκλειστικό κίνητρο το κέρδος, δεν έχουν κανέναν ιδεολογικό χρωματισμό, η πιθανολογούμενη είσοδος στις τάξεις τους τζιχαντιστών οι οποίοι διεξάγουν εδώ και 12 χρόνια αιματηρό ανταρτοπόλεμο στη βορειοανατολική Νιγηρία προκαλεί εντεινόμενη ανησυχία.