Ένας λιβανέζος στρατιωτικός τραυματίστηκε σήμερα στα σύνορα με το Ισραήλ από πυρά τα οποία προήλθαν από το ισραηλινό έδαφος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή των λιβανέζικων υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο στρατιώτης τραυματίστηκε ενώ εκτελούσε περιπολία στο νότιο Λίβανο, στη Τζάμπαλ Σαντάνε, δυτικά της περιοχής Φάρμες Σεμπάα, η κυριαρχία επί των οποίων διεκδικείται από τις δύο χώρες.

Από την πλευρά του ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι άνοιξε πυρ εναντίον «υπόπτων» στοιχείων τα οποία αποπειράθηκαν να «διεισδύσουν στο βόρειο Ισραήλ».

«Νωρίτερα σήμερα κατά τη διάρκεια μιας περιπολίας ρουτίνας κατά μήκος των ισραηλινολιβανέζικων συνόρων, μια δύναμη του ισραηλινού στρατού εντόπισε υπόπτους που είχαν περάσει τα σύνορα και είχαν παρεισφρήσει στο ισραηλινό έδαφος», ανέφερε ο στρατός του Ισραήλ σε ανακοίνωσή του. Η δύναμη «αντέδρασε ανοίγοντας πυρ προς την κατεύθυνση των υπόπτων, οι οποίοι τράπηκαν σε φυγή προς βορρά και επέστρεψαν στο Λίβανο. Το περιστατικό αυτό τελεί υπό έρευνα».

Οι Φάρμες της Σεμπάα, μια ορεινή περιοχή 25 τ.μ.2 στα τριεθνή σύνορα Λιβάνου, Συρίας και Ισραήλ, είχαν καταληφθεί από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967.

Η Βηρυτός διεκδικεί την κυριαρχία επί αυτής της στρατηγικής σημασίας περιοχής, που αποτελεί αιτία εντάσεων μεταξύ των δύο κρατών. Στην περιοχή σημειώνονταν συχνά επεισόδια κατά μήκος της Κυανής Γραμμής, που είχε χαράξει ο ΟΗΕ για να οροθετήσει τα σύνορα, μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του Ισραήλ το 2000 από τις περιοχές που κατείχε επί 22 χρόνια στον νότιο Λίβανο.

Πέρυσι το Ισραήλ είχε κατηγορήσει έναν στρατιώτη του στρατού του Λιβάνου ότι είχε ανοίξει πυρ εναντίον ενός ισραηλινού στρατιωτικού. Η δύναμη του ΟΗΕ στην περιοχή είχε χαρακτηρίσει το επεισόδιο αυτό «μεμονωμένο περιστατικό».