Η συνάντηση που είχαν απόψε στο Μινσκ της Λευκορωσίας οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο, για την ουκρανική κρίση ολοκληρώθηκε, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η διμερής συνάντηση αυτή έγινε μετά τις πολυμερείς συνομιλίες κατά τις οποίες οι ηγέτες των δύο χωρών, κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ηγέτες των κρατών της Τελωνειακής Ένωσης αναζήτησαν μια λύση για την κρίση στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, που φιλοξένησε τη σύνοδο, χαρακτήρισε τις συνομιλίες «δύσκολες».

Παράλληλα, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Άστον, δήλωσε  απόψε πως οι πολυμερείς συνομιλίες οι οποίες διεξήχθησαν στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας με τη συμμετοχή των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας ήταν θερμές και θετικές.

Η Άστον, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την πολιτική Ασφάλειας, είπε πως η ίδια επέμεινε στην ανάγκη να κηρυχθεί εκεχειρία στην Ουκρανία, να ελεγχθούν με αποτελεσματικό τρόπο τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους Ουκρανούς με τρόπο που να συμμορφώνεται πλήρως προς το διεθνές δίκαιο, και να αρχίσει μια πολιτική διαδικασία ώστε να διευθετηθούν οι εσωτερικές διαφορές των Ουκρανών.

«Ήταν θερμές αλλά και θετικές. Υπήρχε μια αίσθηση πως ο καθένας [από τους συμμετέχοντες] είχε την ευθύνη να κάνει το καλύτερο που μπορεί για να επιλυθεί» η κρίση, δήλωσε η Άστον στους δημοσιογράφους.