Οι ΗΠΑ ενδέχεται να αφαιρέσουν το Σουδάν από τον κατάλογο με τις χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία μέσα στο επόμενο καλοκαίρι εάν η αφρικανική χώρα συναινέσει να διοργανώσει δημοψήφισμα που θα επιτρέπει στο νότιο τμήμα της χώρας να αποσκιρτήσει.

Το νότιο Σουδάν πρόκειται να διοργανώσει τον Ιανουάριο δημοψήφισμα για να αποφασίσει εάν θα παραμείνει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Χαρτούμ, η οποία έθεσε τέλος στις δεκαετίες συγκρούσεων ανάμεσα στα δύο μέρη.

Η χώρα ενδέχεται να αφαιρεθεί από τον κατάλογο της τρομοκρατίας το νωρίτερο τον Ιούλιο του 2011, όπως τόνισαν οι Αμερικανικές αρχές, έναν κατάλογο στον οποίο περιλαμβάνονται επίσης κράτη όπως η Κούβα, το Ιράν και η Συρία.

Η κίνηση αυτή θα εξαρτηθεί από το δημοψήφισμα του Ιανουαρίου και από το εάν το Χαρτούμ θα κάνει σεβαστά τα αποτελέσματά του και εφαρμόσει τις συμφωνίες που θα προκύψουν μετά την τέλεσή του.

Την πρόταση διαβίβασε στην κυβέρνηση του Σουδάν εκ μέρους του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ο Γερουσιαστής Τζον Κέρι.

Ανησυχίες έχουν προκύψει για το εάν και κατά πόσον θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα εξαιτίας της τεράστιας οργανωτικής προσπάθειας που απαιτείται και λόγω έλλειψης χρηματοδότησης των υπαλλήλων του δημοψηφίσματος. Το Σουδάν αντιτίθεται στην αποσκίρτηση του πλούσιου σε πετρελαϊκά κοιτάσματα νότιου τμήματός του.