Το πρόσωπο των ημερών είναι πια ο Andy Jassy, ο οποίος αναμένεται να πάρει τα ηνία της Amazon μετά την ανακοίνωση που έκανε την Τρίτη ο Τζεφ Μπέζος ότι θα παραιτηθεί από γενικός διευθυντής του κολοσσού του.

Ο 53χρονος Jassy ξεκίνησε στην Amazon το 1997 ως διευθυντής μάρκετινγκ, όταν η εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου μετρούσε μόλις 3 χρόνια δράσης.

Η τεράστια ανάπτυξη της Amazon στα επόμενα χρόνια φέρει και τη δική του σφραγίδα και οι φήμες ήθελαν από καιρό τον Jassy να είναι ο εκλεκτός που θα διαδεχόταν κάποια στιγμή τον ιδρυτή και CEO, Τζεφ Μπέζος.

Τα νέα του καθήκοντα αναμένεται να τα αναλάβει κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, όταν ο 57χρονος Μπέζος θα γίνει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Amazon.

Ποιος είναι ο Andy Jassy

Ο Jassy ελέγχει σήμερα όλο το cloud τμήμα του κολοσσού, το Amazon Web Services, που προσφέρει μια πλειάδα online υπηρεσιών για επιχειρήσεις.

Είναι απόφοιτος της Οικονομικής Σχολής του Χάρβαρντ και κάτοχος MBA από το ίδιο πανεπιστήμιο. Το 2003 έπεισε τον Μπέζος να φτιάξουν το τμήμα Amazon Web Services. Από το 2016 είναι γενικός διευθυντής του.

Με τον ίδιο στο τιμόνι, το τμήμα μεταμορφώθηκε σε μια πλατφόρμα υπηρεσιών που μετρά εκατομμύρια πελάτες, μεταξύ αυτών και κολοσσούς όπως οι Verizon, McDonald’s και Honeywell.

Το τελευταίο διαθέσιμο τρίμηνο, το Amazon Web Services έκανε τζίρο 12,7 δισ. δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 28% σε σχέση με το περσινό διάστημα.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό της Amazon για το 2019, ο Jassy έκλεισε τη χρονιά με απολαβές 348.809 δολαρίων. Κατέχει όμως και 85.000 μετοχές του κολοσσού, που έχουν τρέχουσα αξία στα 287,3 εκατ. δολάρια.

Το CNBC εκτίμησε την περιουσία του τον Νοέμβριο του 2020 στα 394 εκατ. δολάρια.

Όσο για τις σχέσεις του με τον ιδρυτή, ήταν για χρόνια η «σκιά του Μπέζος», όπως τον έλεγαν, καθώς οι δυο τους επέβλεπαν στα πρώτα χρόνια κάθε πτυχή της Amazon.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.