Με την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκαν ευκαιρίες για την πρόοδο της χώρας και τον πρώτο χρόνο εντός της Ένωσης επιβεβαιώθηκε ότι η πρόοδος εξαρτάται από εμάς τους ίδιους, αλλά δεν ήταν ρεαλιστικό να αναμένουμε να κάνουμε αμέσως «βήμα επτά μιλίων», τόνισε ο πρόεδρος της χώρας Ίβο Γιοσίποβιτς.

«Την περίοδο των διαπραγματεύσεων και έως την ένταξη στην ΕΕ πάντα προειδοποιούσα ότι η προσχώρηση διασφαλίζει ένα πλαίσιο και δημιουργεί ευκαιρίες για πρόοδο. Η πρόοδος θα εξαρτηθεί από εμάς τους ίδιους», υπογράμμισε ο κ. Γιοσίποβιτς σε συνέντευξή του στο κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ.

Η ένταξη στην ΕΕ είναι μία διαδικασία, ανέφερε ο κ. Γιοσίποβιτς. «Η ίδια η ένταξη ως γεγονός δεν άλλαξε κάτι, αλλά εισήλθαμε σε μία οργανωμένη αγορά, για την οποία έπρεπε να προετοιμαστούμε και μας έδωσε προοπτική», σημείωσε ο πρόεδρος της Κροατίας, προσθέτοντας ότι μόνον ορισμένα αποτελέσματα γίνονται αμέσως πραγματικότητα, όπως η χωρίς εμπόδια κυκλοφορία στην Ευρώπη και η δυνατότητα σπουδών.

Αναφερόμενος στα ευρωπαϊκά κονδύλια, ο κ. Γιοσίποβιτς εκτίμησε ότι «ίσως να ήταν δυνατή η προσέλκυση περισσότερων πόρων» αλλά πρόσθεσε ότι δεν ήταν ρεαλιστικό να αναμένεται τον πρώτο χρόνο να γίνει ένα «βήμα επτά μιλίων».

Πιθανώς χρειαζόμασταν λίγο περισσότερο χρόνο για να προτείνουμε καλά μελετημένα έργα που θα έδιναν ώθηση στην ανάπτυξη. Η πρακτική των κύκλων διεύρυνσης αποδεικνύει ότι όλα τα κράτη πέρασαν παρόμοια στάδια, τόνισε ο κ. Γιοσίποβιτς.

Ο πρόεδρος της Κροατίας εκτίμησε ότι από πολιτική άποψη η Κροατία στην ΕΕ κατέλαβε θέση κατ’ αναλογία των δυνατοτήτων της.

Ο κ. Γιοσίποβιτς ανέφερε ακόμη ότι τα οικονομικά προβλήματα είναι φορτίο για τη χώρα. «Όμως ούτε στο ευρωπαϊκό περιβάλλον η κρίση δεν έχει ακόμη περάσει και τώρα αναζητάμε από κοινού τρόπους εξόδου», είπε ο κ. Γιοσίποβιτς, εκφράζοντας την ελπίδα πως «οι θετικοί δείκτες και τάσεις στην ΕΕ που τώρα καταγράφονται θα έχουν θετική αντανάκλαση και στην κροατική οικονομία».