Ένα από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια στον κόσμο κατέρρευσε με πάταγο στις αρχές του προηγούμενου μήνα, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς. Το Παρατηρητήριο Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο είχε διακόψει τη λειτουργία του νωρίτερα μέσα στο 2020, καθώς μηχανικοί είχαν προειδοποιήσει ότι κινδύνευε να υποστεί μεγάλη ζημιά λόγω φθορών -όπως και συνέβη.

Σχεδόν ένα μήνα μετά, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 8.000.000 δολάρια για την ανακατασκευή του Τηλεσκοπίου του Αρεσίμπο. Το νέο ποσό προέρχεται από εκτελεστικό διάταγμα που εκδόθηκε από την κυβερνήτη της περιοχής, Γουάντα Βάσκεζ Γκάρσε, η οποία ταυτόχρονα κήρυξε την περιοχή ως ιστορική ζώνη.

«Η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο είναι πεπεισμένη ότι η κατάρρευση του Ραδιοτηλεσκοπίου δημιουργεί μια μεγάλη ευκαιρία για τον επανασχεδιασμό του λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα που έχουμε αποκομίσει και τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας» δήλωσε η Βάσκεζ Γκάρσε, η θητεία της οποίας έληξε στις 2 Ιανουαρίου 2021.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε δέσμευση για την εξασφάλιση 8 εκατομμυρίων δολαρίων, το ποσό επαρκεί μόνο για να ξεκινήσει η διαδικασία ανακατασκευής και να καλυφθεί το κόστος απομάκρυνσης και απόρριψης των χαλασμάτων, καθώς και ο σχεδιασμός ενός νέου τηλεσκοπίου.

Λόγω του καθεστώτος της περιοχής, οι επισκευές στο παλιό τηλεσκόπιο κρίθηκαν ακατάλληλες, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να κατασκευαστεί μια νέα εγκατάσταση από το μηδέν.

Το 305 μέτρων τηλεσκόπιο, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, για 57 χρόνια χρησιμοποιήθηκε σε αστρονομικές ανακαλύψεις και άντεξε τυφώνες, σεισμούς και τροπικές καταιγίδες. Μεταξύ των ανακαλύψεων που αποδόθηκαν στις παρατηρήσεις από το ραδιοτηλεσκόπιο ήταν η ύπαρξη νερού στον πλανήτη Ερμή.