Ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και πρώην πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι έφτασε στη Χάγη και μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις κράτησης του ειδικού δικαστηρίου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για το Κόσοβο, ανακοίνωσε απόψε το βράδυ το δικαστήριο.

Ο Θάτσι ανακοίνωσε νωρίτερα την παραίτηση του από το αξίωμα του προέδρου Δημοκρατίας του Κοσόβου, γνωστοποιώντας ότι το ειδικό δικαστήριο της Χάγης, που εκδικάζει εγκλήματα του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), ενέκρινε την εισήγηση του εισαγγελέα και του απήγγειλε κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Ο Θάτσι κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διεπράχθησαν την περίοδο 1998-99 όταν ήταν διοικητής του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK). «Σας διαβεβαιώνω για άλλη μια φορά, ότι δεν θα αντιμετωπίσω τη δικαιοσύνη από αυτό εδώ το γραφείο. Εάν επιβεβαιωθεί το κατηγορητήριο, θα παραιτηθώ αμέσως. Δεν θα επιτρέψω αυτές οι ψευδείς κατηγορίες να αποσπάσουν την προσοχή του Κοσόβου από τις προσπάθειες να καταστεί τμήμα της διεθνούς κοινότητας ως μέλος του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είχε πει ο Χάσιμ Θάτσι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα του τον περασμένο Ιούνιο.

Αναφερόμενος στο κατηγορητήριο υπερασπίστηκε την δράση του ιδίου στον UCK και των «αδελφών στα όπλα» – όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- επισημαίνοντας ότι οι μόνοι νόμοι που παραβιάστηκαν ήταν αυτοί που επέβαλε το καθεστώς Μιλόσεβιτς.