Ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ, Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, ανακοίνωσε σήμερα πως ο έμπειρος Γερμανός διπλωμάτης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ θα είναι ο μεσολαβητής του οργανισμού στην ουκρανική κρίση, σε μια προσπάθεια να αρχίσει ένας διάλογος μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών.

«Η ουκρανική κυβέρνηση έκανε δεκτή την πρότασή μας να οριστεί ο πρεσβευτής Ίσινγκερ μεσολαβητής του ΟΑΣΕ» για τις συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης, του ουκρανικού κοινοβουλίου και των περιφερειών, κυρίως της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε ο Μπουρκχάλτερ στη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Ίσινγκερ, με μεγάλη εμπειρία στις διεθνείς σχέσεις, ύστερα από μακρά σταδιοδρομία ως πρεσβευτής της Γερμανίας στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, μετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη Βοσνία του Ντέιτον και για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη.

Προεδρεύει στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια στο οποίο μετέχουν κάθε χρόνο πολιτικοί ηγέτες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο.

Ο Μπουρκχάλτερ παρουσίασε στους υπουργούς της ΕΕ τον «οδικό χάρτη» που εισηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα ο ΟΑΣΕ σε μια προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής και ειρηνικής διεξόδου στην ουκρανική κρίση.

«Διανύουμε μια καθοριστική στιγμή αυτής της κρίσης. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να περάσουμε από μια λογική της κλιμάκωσης σε μια λογική της συνεργασίας και να το πράξουμε τώρα», προειδοποίησε.

Ο Ελβετός πρόεδρος που ασκεί την προεδρία του ΟΑΣΕ δήλωσε ότι το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε χθες στα προπύργια των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας «αντίκειται στο ουκρανικό Σύνταγμα και ως εκ τούτου είναι παράνομο. Πρέπει να αποφεύγονται προκλητικές ενέργειες αυτού του είδους».

Για να ενθαρρύνει την ορθή διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 25ης Μαΐου, ο ΟΑΣΕ θα αναπτύξει «μια από τις μεγαλύτερες αποστολές παρατηρητών στην ιστορία του». Στους εκατό παρατηρητές που ήδη βρίσκονται στην Ουκρανία, θα προστεθούν 900 «λίγο πριν από την ψηφοφορία», δήλωσε ο Μπουρκχάλτερ.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή, σε εμπειρογνώμονες και οικονομικά μέσα, στην αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ ανακοίνωσε ότι μια «στρογγυλή τράπεζα» στην οποία θα μετάσχουν ουκρανοί πολιτικοί και ομάδες πολιτών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, χαιρετίζοντας την κίνηση αυτή ως ένα εν δυνάμει βήμα προς τη εκτόνωση της κρίσης, μετά τα δημοψηφίσματα για αυτοδιάθεση στην ανατολική Ουκρανία που κλιμάκωσαν την ένταση.

«Υπάρχει ανάγκη για εθνικό διάλογο στην Ουκρανία με τη συμμετοχή του ΟΑΣΕ για να συζητηθούν κρίσιμα θέματα όπως η αποκλιμάκωση, συνταγματικά ζητήματα, συνταγματικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Ζάιμπερτ στην τακτική ενημέρωση του Τύπου.

«Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι οι προετοιμασίες για μια στρογγυλή τράπεζα σημειώνουν πρόοδο και ότι την Τετάρτη ένα πρώτο στρογγυλό τραπέζι θα διεξαχθεί», τόνισε χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί ποιες ομάδες πολιτών θα μετάσχουν στη συζήτηση.