Πολλοί γερμανοί πολιτικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν σήμερα την αγανάκτησή τους για τις δηλώσεις του ιταλού πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος υποστήριξε πως «για τους Γερμανούς, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν υπήρξαν ποτέ».

Ο 77χρονος ιταλός επιχειρηματίας έκανε τις δηλώσεις αυτές χθες, Σάββατο, ενώπιον οπαδών του στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης για τις ευρωεκλογές, θέλοντας να καταφερθεί εναντίον του γερμανού σοσιαλιστή Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είναι το «μαύρο πρόβατο» του Μπερλουσκόνι και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ραλφ Στέγκνερ, μέλος της ηγεσίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό των συντηρητικών της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, κάλεσε τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), μέλος του οποίου είναι η «Φόρτσα Ιτάλια», ο κεντροδεξιός σχηματισμός του Μπερλουσκόνι, να καταδικάσουν τις δηλώσεις αυτές.

«Το ΕΛΚ πρέπει να απαντήσει σ’ αυτή την απαράδεκτη δήλωση εναντίον των γερμανών πολιτών, ανδρών και γυναικών, με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα», δήλωσε σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ».

«Αυτοί που μένουν σιωπηλοί μπροστά σε τέτοιες δηλώσεις που γίνονται μάλιστα στους κόλπους της πολιτικής οικογένειάς τους, βάζουν σε κίνδυνο την αλληλεγγύη των δημοκρατών», πρόσθεσε.

Η Γενική Γραμματέας του SPD Γιασμίν Φαχίμι χαρακτήρισε τα σχόλια του Μπερλουσκόνι «αποκρουστικά, σοκαριστικά και απολύτως απαράδεκτα».

«Αυτά τα ολισθήματα … όχι μόνο ζημιώνουν την εικόνα της Ιταλίας, αλλά θέτουν επίσης σε κίνδυνο τον πολιτικό πολιτισμό και τις αξίες της Ευρώπης», δήλωσε η Φαχίμι προς το πρακτορείο Ρόιτερς, ζητώντας από την Μέρκελ να απαντήσει, επειδή οι Χριστιανοδημοκράτες της (CDU) ανήκουν επίσης στο ΕΛΚ, όπως και η «Φόρτσα Ιτάλια».

Ο Γενικός Γραμματέας της CDU Πέτερ Τάουμπερ δήλωσε πως τα σχόλια του Μπερλουσκόνι ήταν «τόσο παράλογα ώστε δεν αξίζουν σχολιασμού».

Η γερμανίδα υπουργός αρμόδια για θέματα της Οικογένειας Μανουέλα Σβέσιχ αντέδρασε αμέσως χθες, Σάββατο, μέσω του λογαριασμού της στο Twitter χαρακτηρίζοντας «ακατανόμαστες» τις δηλώσεις του Μπερλουσκόνι και βλέποντας σ’ αυτές μια επίθεση εναντίον του Μάρτιν Σουλτς και όλων των Γερμανών.

Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο, η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς επισήμανε σήμερα στο περιοδικό «Ντερ Σπίγκε» πως προκαλεί επίσης σοκ το γεγονός ότι ένα ιταλικό αδελφό κόμμα της CDU διεξάγει προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές του Μαΐου με αντιγερμανικά συνθήματα όπως «Περισσότερη Ιταλία, Λιγότερη Γερμανία». «Ένα τέτοιο σύνθημα είναι εξοργιστικό», τόνισε.