Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι υπάρχουν «κάποια στοιχεία» για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ωστόσο δεν διαθέτει συγκεκριμένες αποδείξεις για κάτι τέτοιο.

«Έχουμε ακόμη κάποια στοιχεία όμως δεν διαθέτω τις αποδείξεις και επομένως δεν μπορώ να σας τις δώσω», είπε ο Ολάντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 όταν ρωτήθηκε αν αληθεύει ότι ο Άσαντ χρησιμοποιεί χημικά όπλα.

«Αυτό που ξέρω είναι ότι το καθεστώς (της Συρίας) κατέδειξε ταυτόχρονα τη φρίκη των μέσων που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και την άρνησή του για κάθε πολιτική μετάβαση», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της ρωσοαμερικανικής συμφωνίας του Σεπτεμβρίου του 2013 με στόχο να αποφευχθεί ένα αμερικανικό στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία, η Δαμασκός δεσμεύτηκε να καταστρέψει το χημικό οπλοστάσιό της μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) μέχρι τις 14 Απριλίου η Συρία είχε απομακρύνει από το έδαφός της περίπου τα δύο τρίτα των χημικών όπλων που διέθετε.