Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να δει συγκεκριμένες αποδείξεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει τις προτάσεις της Ουάσινγκτον για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έχει κάνει μια σειρά προτάσεων στον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο συναντήθηκε τρεις φορές την προηγούμενη εβδομάδα και είχαν τηλεφωνική συνομιλία το Σάββατο, και οι «ΗΠΑ εξακολουθούν να αναμένουν μια ρωσική απάντηση στα συγκεκριμένα ζητήματα» τα οποία του έθεσε, επεσήμανε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

Η Ψάκι δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι είναι πιθανό ο Κέρι να συναντηθεί ξανά με τον Λαβρόφ αυτή την εβδομάδα, όμως θέλει να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα εξετάσει σοβαρά τις διπλωματικές προτάσεις των ΗΠΑ.

Ο ίδιος ο Κέρι είχε δηλώσει την Πέμπτη από τη Ρώμη ότι είχε υποβάλει γραπτές «προτάσεις» στον Λαβρόφ και εκείνος θα τις μετέφερε στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία και κυρίως στην Κριμαία.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας το Σάββατο «ο υπουργός Κέρι είπε ξεκάθαρα στον υπουργό Λαβρόφ ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να σταματήσει η στρατιωτική προέλαση της Ρωσίας, να τερματιστεί η πορεία προς την προσάρτηση της Κριμαίας και οι προκλητικές ενέργειες», σημείωσε η Ψάκι.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα «είχε ευχαρίστως» και άλλες συζητήσεις με τον ρώσο ομόλογό του προκειμένου να δουν πώς θα μπορέσουν να «αποκλιμακώσουν την κρίση στην Ουκρανία», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.