Ένοχος για συνέργεια σε δολοφονία και λεηλασίες κρίθηκε σήμερα ο πρώην αρχηγός παραστρατιωτικής ομάδας του Κονγκό, Ζερμέν Κατάνγκα, από τους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη.

Οι κατηγορίες που του αποδίδονται συνιστούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ωστόσο, το Δικαστήριο απάλλαξε τον Κατάνγκα από τις κατηγορίες για χρησιμοποίηση παιδιών στρατιωτών και του του βιασμού ως πολεμικού όπλου.

«Η πλειοψηφία του δικαστηρίου κηρύσσει τον Ζερμέν Κατάνγκα ένοχο για συνέργεια στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στις 24 Φεβρουαρίου του 2003», δήλωσε ο δικαστής Μπρούνο Κότε, υπογραμμίζοντας ότι ο Κατάνγκα αντιθέτως απαλλάσσεται των κατηγοριών για τη χρησιμοποίηση παιδιών στρατιωτών ή τη χρησιμοποίηση του βιασμού ως όπλο πολέμου.

Η κατηγορούσα αρχή ζητούσε ο 35χρονος πρώην πολιτοφύλακας να καταδικαστεί ως «άμεσος συναυτουργός» των εγκλημάτων αυτών, αλλά οι δικαστές έκριναν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ώστε να στοιχειοθετηθεί ότι ο Κατάνγκα ήταν πράγματι υπεύθυνος για την επίθεση κατά του χωριού Μπογκόρο.

Ο Κατάνγκα ωστόσο είχε «σημαντικό» ρόλο στην προμήθεια όπλων: «χωρίς αυτή τη σημαντική προμήθεια όπλων σε όλη την κοινότητα Νγκίτι, οι διοικητές και οι μαχητές της κοινότητας δεν θα διέθεταν τα ίδια πλεονεκτήματα ούτε θα είχαν μπορέσει να διαπράξουν τόσο αποτελεσματικά τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Μπογκόρο», τόνισε ο δικαστής.

Ο Κατάνγκα κατηγορείτο ότι ισοπέδωσε το χωριό αυτό της επαρχίας Ιτούρι, στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό που μαστίζεται από εθνοτικές συγκρούσεις τα τελευταία 15 χρόνια.

Με το υποκοριστικό Σίμπα (το λιοντάρι) ο Κατάνγκα ήταν ο διοικητής των Πατριωτικών Δυνάμεων Αντίστασης στο Ιτούρι, μια πολιτοφυλακή της οποίας πολλά μέλη, από τις εθνότητες Λεντού και Νγκίτι θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή στις σφαγές εθνοτικού χαρακτήρα κατά των Χέμα.

Η πολιτοφυλακή στην οποία ανήκε ο Κατάνγκα εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του χωριού Μπογκόρο, τις πρώτες πρωινές ώρες λεηλάτησε, βίασε τις γυναίκες και σκότωσε πολλούς ανθρώπους.

Εξήντα μεταξύ αυτών ταυτοποιήθηκαν αλλά «πολλά ακόμη θύματα» έχουν καταγραφεί, δήλωσαν οι δικαστές. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η επίθεση είχε στοιχίσει τη ζωή 200 ανθρώπων.