Να πάρει τον έλεγχο της ολοένα εντονότερης κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Βρετανία με επίκεντρο τις εκτεταμένες πλημμύρες που έχουν «βυθίσει» το Σόμερσετ επιχείρησε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον, δίνοντας εντολή να σκαφτούν και να καθαριστούν οι ποταμοί που έχουν υπερχειλίσει.

Χαρακτήρισε την κατάσταση «απαράδεκτη» και δεσμεύτηκε να καθαριστεί η λάσπη από τον βυθό των ποταμών, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά από το 2005.

Τμήματα του Somerset παραμένουν κάτω από το νερό από τα Χριστούγεννα κι ενώ αναμένονται νέες καταιγίδες στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Owen Paterson, στρατιώτες και εξειδικευμένα οχήματα του στρατού θα βγουν στους δρόμους για να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως χθες ο Ερυθρός Σταυρός χρησιμοποίησε όχημα έκτακτης ανάγκης το οποίο είχε χρησιμοποιήσει και στην Ινδονησία, μετά το τσουνάμι του 2004 (!), προκειμένου να παρέχει προμήθειες σε οικογένειες που είχαν αποκλειστεί από τα νερά.

Τη μετατροπή του Somerset σε πεδίο καταστροφής οι ειδικοί την αποδίδουν σε περιβαλλοντική κακοδιαχείριση που συνεχίζεται εδώ και είκοσι χρόνια.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει δεχθεί σφοδρή κριτική επειδή σταμάτησε τον τακτικό καθαρισμό και εμβάθυνση των δύο βασικών ποταμών στην περιοχή, των ποταμών Tone και Parrett.

Ο Κάμερον προειδοποίησε πάντως πως δεν θα επέτρεπε τις διαμάχες εντός της κυβέρνησης να καθυστερήσουν τις απαραίτητες εργασίες για την απομάκρυνση της λάσπης, παρότι αυτή τη στιγμή η στάθμη των υδάτων είναι τόσο ανεβασμένη που δεν είναι ασφαλές να σταλούν εκσκαφείς.

Δείτε τις φωτογραφίες