Ο Μπασάρ αλ Ασαντ κατηγόρησε το διεθνές δικαστήριο που δικάζει ερήμην τέσσερα μέλη της οργάνωσης Χεζμπολάχ για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι ότι είναι «πολιτικού χαρακτήρα» και ότι αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης επί του σιιτικού κόμματος που πολεμά στο πλευρό των δικών του αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη συριακή σύρραξη.

«Δεν έχουμε εντοπίσει καμία χειροπιαστή απόδειξη κατά των κατηγορουμένων στην υπόθεση…αυτό που συμβαίνει είναι πολιτικού χαρακτήρα και αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης επί της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, όπως και επί της Συρίας στο παρελθόν, αμέσως μετά τη δολοφονία του Χαρίρι», δήλωσε ο Ασαντ κατά την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφερόμενος στην προκαταρκτική έκθεση της διεθνούς έρευνας που αναφερόταν στον ρόλο της Συρίας στη δολοφονία.

Η δίκη των τεσσάρων μελών της Χεζμπολάχ άρχισε την Πέμπτη στη Χάγη χωρίς την παρουσία των κατηγορουμένων , αφού η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου αρνείται να συνεργασθεί με το διεθνές δικαστήριο, θεωρώντας το επίσης «πολιτικοποιημένο».

Δύο μήνες μετά τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι, ο οποίος μετά την πρωθυπουργία του ηγήθηκε της αντίδρασης κατά της ηγεμονίας της Δαμασκού στον Λίβανο, τα συριακά στρατεύματα αναγκάσθηκαν να αποσυρθούν από τη χώρα, έπειτα από παρουσία τριάντα ετών, υπό την πίεση της λαϊκής οργής, της λιβανικής αντιπολίτευσης και της διεθνούς κοινότητας, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Το διεθνές δικαστήριο υπήρξε πηγή έντασης ανάμεσα στην Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από τη Δαμασκό, και την υπό τον Σάαντ Χαρίρι αντισυριακή λιβανική αντιπολίτευση.

Οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ μάχονται στο πλευρό των καθεστωτικών δυνάμεων της Συρίας κατά των συριακών αντικαθεστωτικών δυνάμεων.