Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει από τον Φεβρουάριο την πώληση στα φαρμακεία ενός γρήγορου διαγνωστικού τεστ που ανιχνεύει την παρουσία του ιού HIV στον οργανισμό, η τιμή του οποίου θα είναι μικρότερη των τριών ευρώ.

Τα πλεονεκτήματα αυτού του τεστ είναι ότι οποιοσδήποτε θα μπορεί, με μικρή ποσότητα σάλιου, γρήγορα και διακριτικά να έχει τη διάγνωση.

Ο ενδιαφερόμενος «δεν θα χρειάζεται να πηγαίνει στην κλινική, ούτε να περιμένει τον αναγκαίο χρόνο για να λάβει το αποτέλεσμα μιας κανονικής εξέτασης», δήλωσε ο Φάμπιο Μεσκίτα, ο διευθυντής του τμήματος για το AIDS του υπουργείου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Brasil.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η περίθαλψη όσο το δυνατόν ταχύτερα των ατόμων που έχουν προσβληθεί από AIDS και η μείωση κατά 96% του κινδύνου μετάδοσης. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι όλοι οι οροθετικοί ενήλικες θα λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων αυτών των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχει ακόμη πληγεί.

«Η Βραζιλία θα γίνει συνεπώς η πρώτη χώρα παγκοσμίως που καθιερώνει μια προληπτική θεραπεία για το AIDS στο σύστημα δημόσιας υγείας της», δήλωσε ο υπουργός Αλεξάντερ Παντίλα.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, η Βραζιλία έχει σήμερα 150.000 άτομα σε σύνολο 700.000 ασθενών του AIDS που έχουν μολυνθεί από τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν.