Δέκα μέλη της επιτροπής που έχει αναλάβει την αναθεώρηση του Συντάγματος της Αιγύπτου αποχώρησαν σήμερα από τις εργασίες της, με αφορμή τη σύλληψη 30 διαδηλωτών στο Κάιρο, όπως ανακοίνωσε ένας από αυτούς.

Ο Χόντα αλ Σάντα, που μετείχε στην «Επιτροπή των 50», εξήγησε ότι διέκοψε τις εργασίες, μαζί με άλλους 9 συναδέλφους του, επειδή συνελήφθησαν 30 διαδηλωτές οι οποίοι διαμαρτύρονταν επειδή στο νέο Σύνταγμα θα διατηρηθεί ένα άρθρο που επιτρέπει την παραπομπή πολιτών σε στρατοδικεία.

«Η Επιτροπή των 50 κινδυνεύει να διαλυθεί ενώ ήταν ο θεμέλιος λίθος της μετάβασης», δήλωσε ένα άλλο μέλος της, ο σκηνοθέτης Χάλεντ Γιούσεφ.

Η επιτροπή έχει δεσμευτεί να καταθέσει το οριστικό αναθεωρημένο κείμενο του Συντάγματος στις 3 Δεκεμβρίου στον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας Άντλι Μανσούρ. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν ότι οι διαδηλωτές συνελήφθησαν επειδή δεν είχαν πάρει άδεια από το υπουργείο Εσωτερικών να συγκεντρωθούν έξω από το Συμβούλιο της Σούρα (Γερουσία) στο Κάιρο, όπου εδρεύει η Επιτροπή των 50.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και πολλοί γνωστοί ακτιβιστές, όπως η Μόνα Σέιφ που είχε ξεκινήσει την εκστρατεία «Όχι στα στρατοδικεία» και ο Άχμεντ Χαράρα, ο οποίος έχασε και τα δύο μάτια του από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας κατά τη διάρκεια της εξέγερσης για την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.

Μια άλλη διαδήλωση, επίσης στο Κάιρο, διαλύθηκε νωρίτερα από τις αστυνομικές δυνάμεις.