Οι παγκόσμιες δυνάμεις θα άρουν κάποιες από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στο Ιράν, αν συναφθεί μια προσωρινή συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ μετά την ολοκλήρωση χθες Κυριακή του πιο πρόσφατου κύκλου συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών χωρίς να υπάρξει συμφωνία.

«Μια προσωρινή συμφωνία θα προέβλεπε την προσφορά προς το Ιράν μιας περιορισμένης, αναλογικής ελάφρυνσης των κυρώσεων», δήλωσε ο Χέιγκ στο βρετανικό κοινοβούλιο, επαναλαμβάνοντας ότι «μια συμφωνία βρίσκεται στο τραπέζι (…) στην οποία μπορούμε να καταλήξουμε».

Η Βρετανία επιθυμούσε να υπάρξει μια προσωρινή συμφωνία με το Ιράν ως ένα πρώτο βήμα προς μια ολοκληρωμένη συμφωνία με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, σημείωσε ο υπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Παρά τις περί αντιθέτου πληροφορίες, ο Χέιγκ επεσήμανε ότι οι έξι δυνάμεις (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) είχαν ενιαία στάση στις συνομιλίες με το Ιράν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και καμία χώρα δεν άσκησε βέτο σε μια συμφωνία.

Εξάλλου ο Χέιγκ προειδοποίησε το Ιράν ότι θα ασκηθεί πίεση για να ενταθούν οι κυρώσεις εναντίον του, αν δεν υπάρξει συμφωνία.

«Είναι πολύ σημαντικό οι ιρανικές αρχές να κατανοήσουν ότι θα υπάρξει πίεση για περισσότερες κυρώσεις, για μια εντατικοποίηση των κυρώσεων, αν δεν επέλθει συμφωνία για τα θέματα αυτά», είπε.