Οι ΗΠΑ ζήτησαν ανεπίσημα τη βοήθεια πολλών συμμαχικών τους χωρών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και το Βέλγιο, για να μετάσχουν στην καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του βελγικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι Αμερικανοί πραγματοποίησαν μια διερευνητική αποστολή εργασίας στις αρχές Οκτωβρίου στο Βέλγιο, στην Νορβηγία, στην Γαλλία και στην Αλβανία για να ενημερωθούν για τις ικανότητες των χωρών αυτών στο θέμα του χειρισμού των χημικών όπλων», δήλωσε ο συγκεκριμένος εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν έχει γίνει κάποιο επίσημο αίτημα» και πρόκειται για μια επικοινωνία που αποσκοπεί στο να ερωτηθούν οι χώρες αυτές όσον αφορά ένα φάσμα επιλογών, πρόσθεσε.

Η απόφαση 2118, η οποία υιοθετήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αποφευχθεί η πραγματοποίηση αμερικανικών πληγμάτων κατά της Συρίας σε αντίποινα για μια χημική επίθεση, προβλέπει την καταστροφή του συνόλου του συριακού χημικού οπλοστασίου, το οποίο υπολογιζόταν σε περίπου 1.000 τόνους πριν από τις 30 Ιουνίου.

Στα τέλη του Οκτωβρίου, η Νορβηγία απέκλεισε την καταστροφή στο έδαφός της ενός μέρους αυτού του οπλοστασίου, επιβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ της είχαν απευθύνει σχετικό αίτημα.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), ο οποίος έχει επιφορτιστεί με την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, θα πρέπει να υιοθετήσει ως τις 15 Νοεμβρίου έναν σχετικό οδικό χάρτη βάσει ενός εγγράφου, ενός «γενικού σχεδίου καταστροφής» που παραδόθηκε από την Συρία στις 24 Οκτωβρίου.

«Εκεί θα χρειαστεί η συμβολή της διεθνούς κοινότητας και σε αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ κάνουν τώρα τον γύρο όλων των συμμάχων, και όχι μόνον των τεσσάρων πρώτων, για να προετοιμάσουν το έδαφος για σχετικά αιτήματα του ΟΑΧΟ», διευκρίνισε επίσης ο εκπρόσωπος του βελγικού υπουργείου Εξωτερικών.

Για το Βέλγιο, το υπουργείο Άμυνας «θα πρέπει να δει τι μπορεί να γίνει», κατέληξε ο ίδιος.