Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το θέμα των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου όσο και στην περίκλειστη ζώνη και περιοχή της Αμμοχώστου ενημέρωσε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Κατά τη συνάντησή τους το πρωί στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου Κυριάκου Κούσιου, ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε στην πρόεδρο της Κομισιόν πως ενέργειες σαν κι αυτές δεν πρέπει να μην αντιμετωπίζονται από την ΕΕ και ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ στο θέμα αυτό με τρόπο που η Τουρκία να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να μείνουν οι ενέργειές της χωρίς κυρώσεις.

Επίσης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, έκανε γνωστό ο κ. Κούσιος, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται από την Κύπρο να έχει ευέλικτη στάση στα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ, καθώς επίσης και τα κονδύλια που η ΕΕ παραχωρεί τόσο στην Τουρκία όσο και στους Τουρκοκυπρίους.

Στόχος, προσέθεσε, δεν είναι η αποκοπή των κονδυλίων, αλλά θα πρέπει τόσο η Τουρκία όσο και κάποιοι εκ των Τουρκοκυπρίων να αντιληφθούν ότι ενέργειες σαν κι αυτές συνεπάγονται κόστος. Σύμφωνα πάντα με την ίδια ενημέρωση, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε απόλυτη κατανόηση και διαβεβαίωσε πως θα υπάρξει στενή συνεργασία στο θέμα αυτό με την Επιτροπή και την ίδια, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν ενέργειες εκ μέρους όλων των κρατών-μελών της ΕΕ.

Επίσης, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και οι θέσεις της Κύπρου και οι ανησυχίες της για τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, και ιδιαίτερα στα θέματα της πολιτικής συνοχής, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και του μεταναστευτικού. Ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε στην φον ντερ Λάιεν ότι λόγω της μεγάλης ροής προσφύγων στην Κύπρο, οι συνθήκες επιβάλλουν την αύξηση των κονδυλίων που θα λάβει η Κύπρος από την ΕΕ.

Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης ήγειρε και το θέμα του φακέλου για το χαλούμι. Όπως ανέφερε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιμετώπισε θετικά τα αιτήματα της Κύπρου και έδωσε οδηγίες να επισπευστεί η εξέταση του φακέλου.