Στη Βουλή του Ελ Σαλβαδόρ εισέβαλαν βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί και στρατιώτες, απαιτώντας την έγκριση δανείου ύψους 109 εκατομμυρίων δολαρίων για να βελτιώσουν τον εξοπλισμό τους.

Αστυνομικοί και στρατιώτες μπήκαν δια της βίας στο κτίριο του Κοινοβουλίου, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Nayib Bukele επρόκειτο να μιλήσει στους βουλευτές. Νωρίτερα, τους είχε δώσει προθεσμία επτά ημερών για να στηρίξουν το σχέδιό του αναφορικά με το εν λόγω δάνειο.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν την εμφάνιση των ενόπλων σε Κοινοβούλιο ως μία άνευ προηγουμένου ενέργεια εκφοβισμού.

Το Ελ Σαλβαδόρ, όπως σημειώνει το BBC, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών στον κόσμο. Μεγάλο μέρος τους εκτελείται από εγκληματικές συμμορίες, που δρουν σε όλη την Κεντρική Αμερική.

Ο πρόεδρος Bukele ανέλαβε τα ηνία της χώρας τον Ιούνιο του 2019, με τη δέσμευση να αντιμετωπίσει τη βία των συμμοριών και τη διαφθορά.

Ο 38χρονος θέλει το δάνειο να χρησιμοποιηθεί για να βελτιωθεί ο εξοπλισμός της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων στη μάχη κατά του εγκλήματος. Συγκεκριμένα, το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για να αγοραστούν οχήματα, στολές, εξοπλισμός παρακολούθησης και ένα ελικόπτερο.

Όμως στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι περισσότεροι βουλευτές επέλεξαν να μην είναι παρόντες στη συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου.

Χωρίς απαρτία στη Βουλή, ο πρόεδρος ζήτησε από τους υποστηρικτές του να σπεύσουν στο κτίριο του Κοινοβουλίου, κι έτσι εμφανίστηκαν περίπου 50.000 φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές.

Ο πρόεδρος Bukele τους είπε να επιστρέψουν στους δρόμους σε μία εβδομάδα εάν οι βουλευτές δεν συζητήσουν το νομοσχέδιο για το δάνειο.

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγόρησαν πως τους απείλησε και πως επιδεικνύει μεγάλο αυταρχισμό.