Το Ιράν αρνείται να στείλει σε άλλη χώρα το απόθεμα που διαθέτει σε εμπλουτισμένο ουράνιο, δήλωσε σήμερα ο Αμπάς Αραγτσί, ο επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών, σύμφωνα με τον ιστότοπο της κρατικής τηλεόρασης της χώρας.

«Η κόκκινη γραμμή για το Ιράν στις διαπραγματεύσεις είναι ο εμπλουτισμός ουρανίου (…) Μπορούμε να συζητήσουμε την ποσότητα και το επίπεδο εμπλουτισμού, όμως η αποστολή της παραγωγής (ουρανίου) στο εξωτερικό συνιστά κόκκινη γραμμή», είπε ο Αραγτσί ο οποίος θα συμμετάσχει στις διήμερες συνομιλίες που θα διεξαχθούν την Τρίτη και την Τετάρτη στη Γενεύη με την ομάδα των 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα, συν τη Γερμανία) για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη Αυγούστου, η Τεχεράνη διαθέτει 6.774 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 3,5% και 186 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20%. Άλλα 187 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% έχουν μετατραπεί σε ράβδους καυσίμου.

Ο Αραγτσί τόνισε ότι οι Ιρανοί διαπραγματευτές «θα προασπιστούν τα δικαιώματα του Ιράν και δεν θα υποχωρήσουν ούτε κατά ένα γράμμα όσον αφορά αυτά που το ιρανικό έθνος δικαιούται να έχει, με βάση το διεθνές δίκαιο».

Στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης το Ιράν «θα παρουσιάσει το σχέδιό του (…) και ελπίζει ότι θα υπάρξει μια συμφωνία εντός λογικών χρονικών ορίων», κατέληξε.