Τουλάχιστον δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν σε επίθεση τζιχαντιστών εναντίον στρατιωτικής θέσης στη βορειοανατολική Νιγηρία, ενημέρωσε χθες Τρίτη εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης και δήλωσαν κάτοικοι.

Μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ) που κινούνταν με 14 φορτηγά επιτέθηκαν σε σημείο ελέγχου του στρατού στα όρια της πόλης Μπίου, 180 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Πολιτείας Μπόρνο, της Μαϊντουγκούρι.

Οι δύο πλευρές αντάλλασσαν σφοδρά πυρά επί δύο ώρες σε περιοχή κοντά σο χωριό Μάινα Χάρι.

«Δύο άνθρωποι είναι νεκροί», ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Πολιτείας Μπόρνο, ο Μπουλάμα Τάλμπα, που μετέβη στο γενικό νοσοκομείο της Μπίου, όπου εισήχθησαν οι τραυματίες. «Δεκατρείς άνθρωποι υπέστησαν τραυματισμούς διαφόρων βαθμών σοβαρότητας από αδέσποτες σφαίρες καθώς προσπαθούσαν να φύγουν για να σωθούν», πρόσθεσε.

Κάτοικοι ανέφεραν ότι τρία μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, όταν ρουκέτα έπληξε το σπίτι τους.

Δύο αυτοπροωθούμενες οπλοβομβίδες έπληξαν δύο σπίτια, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους στο ένα και προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο άλλο», είπε ο Άχμαντ Μπαμπαγκάνα, κάτοικος της Μπίου. Ο Ζακαρί Τίκο, άλλος κάτοικος, επιβεβαίωσε αυτόν τον απολογισμό.

Οι τζιχαντιστές εντέλει αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν έπειτα από σκληρές μάχες και αφού έκαψαν ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουστάφα Καριμπέ, μέλος παραστρατιωτικής οργάνωσης που συμμετέχει στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών.

Την Κυριακή, δεκάδες μέλη του ΙΚΔΑ — άλλοτε φράξιας της Μπόκο Χαράμ που αποσχίστηκε και ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος — αποπειράθηκαν μάταια να καταλάβουν την πόλη Νταματούρου, στη γειτονική Πολιτεία Γιόμπε.

Δυνάμεις του στρατού με την υποστήριξη αεροσκαφών απώθησαν τους τζιχαντιστές έπειτα από σφοδρές μάχες, σκοτώνοντας αρκετούς από αυτούς, ανάμεσά τους κι ένα ανώτερο στέλεχός τους, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας και στις αρχές.

Το ΙΚΔΑ έχει εντείνει τις τελευταίες εβδομάδες τις φονικές επιθέσεις στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, στοχοθετώντας κυρίως μέλη των ένοπλων δυνάμεων, στήνοντας δικά του σημεία ελέγχου, σκοτώνοντας και απαγάγοντας αμάχους. Την Κυριακή, σκότωσαν έξι στρατιώτες σε ενέδρα εναντίον της περιπόλου τους στην Πολιτεία Μπόρνο, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας τη Δευτέρα.

Ενώ την ίδια ημέρα, περίπου τριάντα μέλη του ΙΚΔΑ δολοφόνησαν έξι ανθρώπους και απήγαγαν άλλους πέντε αφού έστησαν μπλόκο σε οδικό άξονα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε χθες την έντονη ανησυχία του για τις πληροφορίες περί εκτελέσεων και απαγωγών αμάχων στη βορειοανατολική Νιγηρία από τους τζιχαντιστές, θυμίζοντας πως πρόκειται για εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου και ότι οι ένοχοι γι’ αυτά πρέπει να λογοδοτήσουν.

Ο Γκουτέρες εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων των πρόσφατων επιθέσεων και την αλληλεγγύη των Ηνωμένων Εθνών στον λαό και στην κυβέρνηση της Νιγηρίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η εξέγερση των τζιχαντιστών και οι επιχειρήσεις των ένοπλων δυνάμεων και της αστυνομίας για την καταστολή της έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 36.000 ανθρώπους κι έχουν εκτοπίσει τουλάχιστον δύο εκατομμύρια άμαχους στη βορειοανατολική Νιγηρία. Η ένοπλη σύρραξη έχει εξαπλωθεί και στις γειτονικές χώρες: στον Νίγηρα, στο Τσαντ και στο Καμερούν.