Πλοίο που μετέφερε 105 πρόσφυγες αιτούντες άσυλο βυθίζεται ανοικτά των ακτών της νήσου των Χριστουγέννων στο κέντρο του Ινδικού Ωκεανού. Σε εξέλιξη βρίσκεται, σύμφωνα με τις αρχές, η επιχείρηση διάσωσης.

Η Υπηρεσία Ναυτικής Ασφάλειας της Αυστραλίας έλαβε νωρίς το πρωί τηλεφωνικά έκκληση για βοήθεια από άτομο που επέβαινε στο πλοίο.

«Το πλοίο βρισκόταν σε απόσταση 120 ναυτικών μιλίων βόρεια των ακτών της Νήσου των Χριστουγέννων, μεταφέροντας, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, 105 ανθρώπους», ανακοίνωσε η υπηρεσία προσθέτοντας ότι έχει σημάνει συναγερμός.

Το πλοίο Parramata που έφθασε πρώτο επί τόπου ανέφερε ότι το πλοίο βυθίζεται. Αεροσκάφος των τελωνειακών υπηρεσιών και ένα δεύτερο πλοίο κατευθύνονται προς την περιοχή του ατυχήματος.

Από τις αρχές του 2013, 18.000 αιτούντες άσυλο έχουν φθάσει σε αυστραλιανό έδαφος, στις περισσότερες περιπτώσεις στη νήσο των Χριστουγέννων, υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ. Οι πρόσφυγες, Κούρδοι, Ιρανοί ή Ιρακινοί στην πλειοψηφία τους, επιβιβάζονται συνήθως στην Ινδονησία σε υπερφορτωμένα και επισφαλή πλοία για να προσπαθήσουν να φθάσουν σε αυστραλιανό έδαφος και να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου.

Εκατοντάδες έχουν πνιγεί τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια αυτών των ταξιδιών.

Τον Δεκέμβριο 2010 σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες από το Ιράν και το Ιράν συνετρίβη στα βράχια της Νήσου των Χριστουγέννων. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έγινε ποτέ γνωστός αλλά εκτιμάται πως έχασαν τη ζωή τους περίπου πενήντα άνθρωποι.

Η μεγαλύτερη τραγωδία χρονολογείται στο 2001, όταν πλοίο που μετέφερε 353 πρόσφυγες προς την Αυστραλία βυθίστηκε ανοικτά της Ινδονησίας. Δεν υπήρξε κανένας επιζών.

(φωτογραφία αρχείου)