Στα ανοιχτά της Λιβύης διέσωσαν πλοία δύο μη κυβερνητικών οργανώσεων συνολικά 288 μετανάστες, στη διάρκεια περιπόλων και επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο.

Η οργάνωση Μεσόγειος SOS ανέφερε ότι το πλοίο της, το Ocean Viking, περισυνέλεξε περίπου 90 ανθρώπους από ένα φουσκωτό στα διεθνή ύδατα, περίπου 150 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λιβύης.

«Οι επιζώντες ανέφεραν πως το πλεούμενο αναχώρησε από τη Χομς της Λιβύης το βράδυ της Τρίτης» ανέφερε η οργάνωση, η οποία επιχειρεί στην περιοχή από κοινού με την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι «όλοι οι επιβαίνοντες σε αυτό πλεούμενο θα πέθαιναν» εάν «δεν βρισκόταν στην περιοχή το Ocean Viking ή εάν δεν ήταν σε θέση να τους διασώσει», πρόσθεσε η Μεσόγειος SOS.

Η νέα διάσωση αύξησε σε 215 τον συνολικό αριθμό των διασωθέντων που βρίσκονται πάνω στο Ocean Viking. Το σκάφος αυτό έφερε σε πέρας άλλες δύο επιχειρήσεις διάσωσης, την Τετάρτη και την Τρίτη.

Άλλοι 73 άνθρωποι διασώθηκαν χθες από το Open Arms, το πλοίο της ισπανικής ΜΚΟ ProActiva Open Arms, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ανάμεσά τους είναι 24 ασυνόδευτοι ανήλικοι — κυρίως παιδιά ηλικίας 3 ως 4 ετών — και άνθρωποι με τραύματα από σφαίρες, σοβαρά εγκαύματα, καθώς και πολλοί άνθρωποι με υποθερμία και αφυδάτωσης, ανέφερε η οργάνωση.

Πριν από τη χθεσινή διάσωση, η Μεσόγειος SOS είχε αναφέρει μέσω Twitter ότι το Ocean Viking είχε ήδη περισυλλέξει τέσσερις εγκύους και 42 ανηλίκους, ανάμεσά τους έξι παιδιά ηλικίας μικρότερης των 12 ετών.

Και τα δύο πλοία αναμένεται να ζητήσουν άδεια να αποβιβάσουν τους διασωθέντες στην Ιταλία ή στη Μάλτα. Τους τελευταίους μήνες οι δύο χώρες γενικά ανοίγουν τα λιμάνια τους εάν έχει υπάρξει προηγουμένως συμφωνία για την ανακατανομή και τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.

Μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων οι διασωθέντες αφήνονται να περιμένουν στη θάλασσα. Τις συνομιλίες για την κατανομή του βάρους συντονίζει συνήθως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

(φωτογραφία αρχείου)

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.