Ένας ομοφυλόφιλος αρχιφύλακας της αστυνομίας στο Μιζούρι των ΗΠΑ κέρδισε περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση, μετά από προτροπή που του έγινε να «ρίξει τους τόνους για την ομοφυλοφιλία του» προκειμένου να πάρει προαγωγή.

Ο Keith Wildhaber στην επαρχία St Louis ισχυρίζεται ότι τον «προσπέρασαν» 23 φορές για προαγωγή.

Μάλιστα ένας μάρτυρας κατέθεσε ότι ένας από τους ανωτέρους του τον περιέγραψαν ότι ήταν «πολύ έντονος και εκδηλωτικός για την ομοφυλοφιλία του».

Όπως αναφέρει το BBC, τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν θα σημειωθούν αλλαγές στην ιεραρχία της αστυνομίας.

Ο Wildhaber υπέβαλε αγωγή εναντίον της αστυνομίας το 2017, καθώς ισχυριζόταν ότι τον αγνόησαν στις κρίσεις για προαγωγή 23 φορές, παρά τις άριστες εκθέσεις αξιολόγησης που είχε λάβει.

Στην αγωγή αναφέρεται ότι το 2014 του ειπώθηκε να «μετριάσει την ομοφυλοφιλία» για να πάρει προαγωγή από τον John Saracino, τότε μέλος του Συμβουλίου Αστυνομικών Επιτρόπων του St Louis. Ο Saracino αρνήθηκε να σχολιάσει την κατηγορία.

«Ήταν εξοντωτικό να το ακούω» είπε ο Wildhaber στο δικαστήριο. Προσέθεσε μάλιστα ότι ένιωσε σαν να του «είχαν ρίξει μπουνιά στην κοιλιά».

Αφού υπέβαλε παράπονα, ο αρχιφύλακας ισχυρίζεται ότι του ανέθεσαν να δουλέψει στη μεταμεσονύχτια βάρδια σε ένα τμήμα μακριά από το σπίτι του.

Ένας μάρτυρας κατέθεσε ότι ένα τοπικός αξιωματικός της αστυνομίας αποκάλεσε τον Wildhaber «κουνιστό» και είπε ότι δεν θα έπαιρνε ποτέ προαγωγή, καθώς ήταν «πολύ εκδηλωτικός σχετικά με την ομοφυλοφιλία του».

Οι ένορκοι έκριναν ότι ο Wildhaber υπήρξε θύμα διακρίσεων και αντιποίνων όταν έκανε παράπονα.

Μέλος του σώματος των ενόρκων ανέφερε στους δημοσιογράφους: «Θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα. Αν κάνεις διακρίσεις, θα πληρώσεις υψηλό τίμημα… δεν μπορείς να υπερασπίζεσαι το απαράδεκτο».

Φωτογραφία αρχείου