Στελέχη της ιταλικής κεντροδεξιάς αντέδρασαν έντονα μετά την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου της Ρώμης ότι πρόκειται να εξετάσει την 30η Ιουλίου, και όχι τον ερχόμενο Νοέμβριο, την προσφυγή σε αυτόν του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την υπόθεση Μέντιασετ, στην οποία ο μεγιστάνας του Τύπου καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό για φορολογική απάτη σε αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Η βουλευτίνα του Λαού της Ελευθερίας, Ντανιέλα Σαντανκέ, η οποία εκφράζει την πιο «φανατική» ομάδα υποστηρικτών του Μπερλουσκόνι, δήλωσε ότι «δεν δέχεται» την απόφαση. «Πρέπει να θέσουμε τέρμα στους διχασμούς και να περάσουμε στην δράση. Τι κάνουμε ως πολιτικό κίνημα; Περιμένουμε μόνο την ημέρα κατά την οποία θα συνοδεύσουμε τον Σίλβιο στην φυλακή;», διερωτήθηκε.

Η Μαρία Στέλλα Τζελμίνι, πρώην υπουργός Παιδείας επί των ημερών της διακυβέρνησης της χώρας από τον Μπερλουσκόνι, υποστήριξε από την πλευρά της ότι «ο Άρειος Πάγος επιβεβαιώνει το σχέδιό του για εξόντωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αφού η δικαιοσύνη καταφέρνει να είναι τόσο ταχεία μόνο σε ό,τι αφορά αυτόν, καταπατώντας, παράλληλα, το θεμελιώδες δικαίωμά του στην υπεράσπιση».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρώην εκπρόσωπος του Λαού της Ελευθερίας στην βουλή της Ρώμης, Φραντσέσκο Τσικίτο, σημείωσε ότι «η απόφαση αυτή αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα, η σύνθεση της οποίας δεν ικανοποιεί συγκεκριμένους πολιτικούς, οικονομικούς και δικαστικούς κύκλους».