Αναχώρησε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από το Νταρ Ελ Σαλάμ, την οικονομική πρωτεύουσα της Τανζανίας, ολοκληρώνοντας την πρώτη μεγάλη αφρικανική περιοδεία του ως προέδρου.

Τιμητική φρουρά και στρατιωτική μπάντα χαιρέτισαν την αναχώρηση του προέδρου Ομπάμα, της συζύγου του και των δύο θυγατέρων τους κατά την επιβίβασή τους στο προεδρικό αεροπλάνο, το οποίο στη συνέχεια απογειώθηκε με προορισμό τις ΗΠΑ.

Νωρίτερα στο Νταρ Ες Σαλάμ ο Ομπάμα και ο προκάτοχός του στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Τζορτζ Μπους, είχαν αποτίσει σήμερα φόρο τιμής στα 11 θύματα της βομβιστικής επίθεσης εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τανζανία, το 1998.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος και ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του στάθηκαν σε στάση προσοχής μπροστά από το μνημείο που έχει ανεγερθεί μέσα στον περίβολο της νέας αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας. Τήρησαν ενός λεπτού σιγή και ένας Πεζοναύτης με επίσημη στολή κατέθεσε στεφάνι.

Ήταν μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις ενός προέδρου και του προκατόχου του μαζί στο εξωτερικό.

Η σημερινή πρεσβεία των ΗΠΑ στο Νταρ Ες Σαλάμ βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2,5 χλμ. απ’ αυτή που είχε γίνει στόχος επίθεσης το 1998 από το δίκτυο Αλ-Κάιντα και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ένδεκα περαστικών. Σχεδόν ταυτόχρονα ένα παγιδευμένο φορτηγό είχε ανατιναχθεί μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι προκαλώντας το θάνατο 213 ανθρώπων και περισσότερους από 5.000 τραυματίες.