Οι αρχές της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και υποκίνηση σε γενοκτονία, ανακοίνωσε σήμερα ο εισαγγελέας του Μπανγκούι, Αλέν Τολμό.

«Από τις 29 Μαΐου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του Φρανσουά Μποζιζέ», είπε ο εισαγγελέας. Ο πρώην πρόεδρος, που ανατράπηκε τον περασμένο Μάρτιο, κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, υποκίνηση σε γενοκτονία, «για 22 δολοφονίες, για 53 αυθαίρετες συλλήψεις και φυλακίσεις, για 119 εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες και για 3.823 εμπρησμούς κατοικιών, μέχρι στιγμής».

Ο Τολμό πρόσθεσε ότι θα εκδοθούν και άλλα εντάλματα σύλληψης σε βάρος ατόμων που εμπλέκονται στις υποθέσεις αυτές, χωρίς να διευκρινίσει εάν αφορούν πρώην συνεργάτες του Μποζιζέ.

Από δικαστική πηγή έγινε γνωστό ότι η ερευνητική επιτροπή που έχει συσταθεί από τις αρχές του Μπαγκούι συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας, Αρσενέ Σεντέ, και θα εξετάσει τις περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα άλλα εγκλήματα που φέρεται να διέπραξε το καθεστώς του Μποζιζέ προτού ανατραπεί από το συνασπισμό των ανταρτών Σελεκά στις 24 Μαρτίου.