Ένας πρώην αντιπρόεδρος της Αγροτικής Τράπεζας της Κίνας (AgBank) εκδιώχθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα κι εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση από τα καθήκοντά του έπειτα από κατηγορίες για διαφθορά που απαγγέλθηκαν εναντίον του, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Γιανγκ Κουν «καταχράστηκε της θέσεώς του (στην τράπεζα) για να προσφέρει υπηρεσίες σε κάποια πρόσωπα με αντάλλαγμα τεράστια χρηματικά ποσά», ανέφερε το τηλεγράφημα του πρακτορείου, το οποίο επικαλέστηκε τα πορίσματα εσωτερικής έρευνας στο ΚΚ Κίνας, τα επίσημα έγγραφα της οποίας δεν έχουν δημοσιευθεί.

Ο Γιανγκ είναι ένα από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη μίας κινεζικής τράπεζας που διώκονται για διαφθορά, έπειτα από την είσοδο στο Χρηματιστήριο τεσσάρων από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Η AgBank ήταν η τελευταία από τις τέσσερις τράπεζες που εισήλθαν στο Χρηματιστήριο, το 2010.

Η «υπόθεση Γιανγκ διαβιβάσθηκε στις δικαστικές αρχές», σημείωσε το Νέα Κίνα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να ακολουθήσει και δικάσιμος.

Η νέος πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έχει δεσμευτεί ότι θα πατάξει τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης και του κράτους, μία μάστιγα που κατά τον ίδιον απειλεί το μέλλον του κυβερνώντος κόμματος. Ωστόσο, οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι εάν αυτός θέλει να επιτύχει η εκστρατεία του αυτή, θα πρέπει πρώτα να αυξήσει τη διαφάνεια στο μυστικοπαθές κόμμα, αλλά και τον ασφυκτικό έλεγχο που ασκεί το κράτος στον Τύπο και τη δικαιοσύνη.

Ο διορισμός των προέδρων και των διευθυνόντων συμβούλων στις τέσσερις μεγάλες κρατικές τράπεζες της Κίνας γίνεται από το ΚΚ, το οποίο ελέγχει στενά τα των χρηματοοικονομικών στη χώρα.