Ήταν το δεύτερο περιστατικό σε σύντομο χρονικό διάστημα που κατέγραψαν οι κάμερες με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σε δημόσια εμφάνισή της να τρέμει. Το τρέμουλο διήρκεσε για περίπου δύο λεπτά, όπως ανέφεραν γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Αυτή τη φορά ήταν στη διάρκεια της συνάντησής της με τον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ. Η Μέρκελ, 64 ετών, παρευρισκόταν στην τελετή αποχώρησης της υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία εγκαταλείπει τη θέση της για να αναλάβει τα καθήκοντα του ευρωβουλευτή στο Κοινοβούλιο.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου δήλωσε ότι η Μέρκελ θα παραστεί αργότερα στην τελετή ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού Δικαιοσύνης. Σε ερώτηση για το αν η καγκελάριος θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ιαπωνία απάντησε: «Όλα θα γίνουν κατά το πρόγραμμα. Η καγκελάριος είναι καλά».

Στις 18 Ιουνίου, η Μέρκελ εμφανίστηκε να τρέμει κατά την υποδοχή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βερολίνο, αλλά τότε είχε αποδοθεί σε αφυδάτωση.

«Ήπια τουλάχιστον τρία ποτήρια νερό, αυτό προφανώς που έλειπε και αυτή τη στιγμή αισθάνομαι πολύ καλά», εξήγησε η ίδια μία ώρα αργότερα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζελένσκι.

«Είμαι πολύ καλά» διαβεβαίωσε η Άνγκελα Μέρκελ, σε μια συνάντηση που είχε την επόμενη ημέρα με νέους, στο Γκόσλαρ της Κάτω Σαξονίας. Λίγο νωρίτερα είχε απαντήσει σε έναν δημοσιογράφο που τη ρώτησε πώς αισθάνεται: «Υπέροχα καλά. Είναι πολύ ενδιαφέρον που βρίσκομαι εδώ».

Η καγκελάριος είχε αισθανθεί αδιαθεσία και τον Δεκέμβριο του 2014, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, επειδή της έπεσε η πίεση. Η συνέντευξη διακόπηκε για λίγα λεπτά, αλλά μετά συνεχίστηκε κανονικά. Το περιβάλλον της είχε εξηγήσει και τότε ότι το πρόβλημα οφειλόταν σε αφυδάτωση.

Μετά το περιστατικό της 18ης Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της επίσημης υποδοχής του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τα ΜΜΕ της χώρας δεν γινόταν να αφήσουν το θέμα χωρίς να το ερευνήσουν λίγο παραπάνω. Έτσι, απευθύνθηκαν σε ειδικούς γιατρούς, προκειμένου να λάβουν γνώμη και γνώση επί του θέματος.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Αλεξάντερ Σούλτσε, αναπληρωτή επικεφαλής του τμήματος επειγόντων περιστατικών στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Αμβούργου, ο οποίος σύμφωνα με το Spiegel είπε: «Το τρέμουλο της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια υποδοχής του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν είναι ανησυχητικό από ιατρικής άποψης. Δεν είναι καθόλου σπάνιο η ελλιπής ενυδάτωση του οργανισμού να προκαλέσει πράγματι τέτοια συμπτώματα».

Ειδικοί θεώρησαν την τότε επίσημη εκδοχή για το τρέμουλο λογική και απέρριψαν την πιθανότητα μιας νευροπάθειας, αναφέρει η Deutsche Welle. Πάντως, μετά το νέο περιστατικό πληθαίνουν τα ερωτηματικά για την κατάσταση της υγείας της καγκελαρίου και τα πραγματικά αίτια που προκάλεσαν το τρέμουλο, οι εικόνες του οποίου κάνουν τον γύρο του κόσμου.