Πενήντα πέντε Αιγύπτιοι κόπτες χριστιανοί που είχαν συλληφθεί τον περασμένο μήνα στη Λιβύη με την κατηγορία του προσηλυτισμού αφέθηκαν ήδη ελεύθεροι και μόνο τέσσερις παραμένουν υπό κράτηση, όπως έγινε γνωστό χθες από το Κάιρο.

«Η πρεσβεία μας έχει μέχρι τώρα επιβεβαιώσει την απελευθέρωση των 55 και συνεχίζει να εργάζεται για την απελευθέρωση και των υπόλοιπων τεσσάρων«, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, Νάζιχ αλ Ναγκάρι.

Την 1η Μαρτίου ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Βεγγάζης, στην ανατολική Λιβύη, είχε ανακοινώσει ότι είχαν συλληφθεί στην πόλη αυτή πάνω από 50 Αιγύπτιοι κόπτες χριστιανοί.

Στα μέσα Φεβρουαρίου είχαν συλληφθεί άλλοι τέσσερις ξένοι – ένας Αιγύπτιος, ένας Νοτιοαφρικανός, ένας Νοτιοκορεάτης και ένας Σουηδός που είχε και αμερικανικό διαβατήριο -, πάντα με την κατηγορία του προσηλυτισμού στη χριστιανική θρησκεία.

Χθες ένας Αιγύπτιος δικηγόρος είχε ανακοινώσει ότι ένας από τους συλληφθέντες χριστιανούς, ο Εζάτ Χακίμ Ατάλαχ, πέθανε από τα βασανιστήρια που υπέστη κατά τη διάρκεια της κράτησής του.

Ο Ναγκάρι σήμερα είπε ότι, με βάση τις μαρτυρίες των άλλων κρατουμένων, ο Ατάλαχ αισθάνθηκε ζάλη και έχασε τις αισθήσεις του. Σημείωσε ότι οι συγκρατούμενοί του «δεν ανέφεραν στον πρόξενο (σ.σ. της Αιγύπτου) κάτι το ασυνήθιστο όσον αφορά το θάνατο του συμπατριώτη τους».

Αφού έγινε γνωστός ο θάνατος του Ατάλαχ δεκάδες κόπτες συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Λιβύης στο Κάιρο, εκτόξευσαν πέτρες στο κτίριο και φώναξαν συνθήματα κατά της αιγυπτιακής κυβέρνησης και των Αδελφών Μουσουλμάνων, του κινήματος από το οποίο προέρχεται ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έκανε τίποτα για να βοηθήσει τους κρατούμενους κόπτες στη Λιβύη.