Αντεγκλήσεις προκαλεί στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας η πιθανή συμμετοχή του αμερικανού καρδινάλιου Ρότζερ Μαχόνι στο επόμενο Κονκλάβιο, το οποίο θα εκλέξει τον διάδοχο του πάπα Βενέδικτου Ιστ’.

Ο Μαχόνι κατηγορείται ότι συμμετείχε στην συγκάλυψη των πράξεων 129 παιδεραστών κληρικών. Το 2011 αναγκάσθηκε να παραιτηθεί από αρχιεπίσκοπος του Λος Άντζελες και αντικαταστάθηκε από τον Χοσέ Γκόμες, ο οποίος και τον απομάκρυνε από κάθε δραστηριότητα κι επίσημη επαφή με τους πιστούς.

Mε έκκλησή τους μέσω του Διαδικτύου πάνω από 3.000 Αμερικανοί πολίτες ζητούν από το Βατικανό να μην επιτραπεί στον Μαχόνι, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται ακόμη στους εκλέκτορες του ποντίφικα, να πάρει μέρος στο Κονκλάβιο, ώστε να μην καθορίσει την μελλοντική πορεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο πρώην αρχιεπίσκοπος του Λος Άντζελες έχει κάνει σαφή την πρόθεσή του να μεταβεί στην Ρώμη και να συμμετάσχει στην διαδικασία. Πριν αναχωρήσει όμως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Σάββατο, έχει κληθεί να καταθέσει σε δίκη που διεξάγεται σε βάρος του μεξικανικής καταγωγής Αμερικανού ιερωμένου Νίκολας Αγκιλάρ Ριβέρα, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 26 ανηλίκων το 1987, όταν αρχιεπίσκοπος ήταν ο Μαχόνι.

Πληροφορίες ιταλικών μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο ακόμη και για έμμεσες πιέσεις της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να αποφευχθεί η συμμετοχή του Μαχόνι στο Κονκλάβιο.

Λύση θα μπορούσε να δοθεί από τον ίδιο τον Ποντίφικα, που με απόφασή του έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει την πρόσβαση στο παρεκκλήσι της Κάπελα Σιξτίνα -όπου εκλέγεται, κατά παράδοση, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας- στον αμερικανό καρδινάλιο.

Ο Γιόσεφ Ράτσινγκερ όμως, ο οποίος είναι πλέον «ο απερχόμενος» πάπας, θα προτιμούσε -σύμφωνα με όσα διαρρέουν από το Βατικανό- να βρεθεί μια άλλη λύση που να φέρει το ίδιο αποτέλεσμα.