Ο ιστορικός και συγγραφέας Κιθ Τζέφρι παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα στο Λονδίνο το βιβλίο με τίτλο «ΜΙ6: Η Ιστορία των Μυστικών Υπηρεσιών από το 1909 έως το 1949». Ο καθηγητής είχε αποκλειστική πρόσβαση στα αρχεία της μυστικής υπηρεσίας από το 1909, οπότε και δημιουργήθηκε η ΜΙ6, έως τις αρχές του Ψυχρού Πολέμου το 1949.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας έδωσαν για πρώτη φορά το πράσινο φως για την έκδοση ενός βιβλίου με τα αρχεία τους από το 1909 έως το 1949.

Στις 800 σελίδες του το βιβλίο περιγράφει έναν κόσμο με ριψοκίνδυνους πράκτορες, ικανούς να πηδήξουν από πλοία, να διεισδύσουν σε ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονταν υπό την κατοχή των Ναζί, ενώ ταυτόχρονα έβρισκαν το χρόνο να απολαύσουν ένα μπουκάλι σαμπάνια μαζί με όμορφες γυναίκες.

Ένας από τους πράκτορες που αναφέρεται στο βιβλίο, ο Μπιλ «Μπίφι» Ντάντερντεϊλ, ήταν στενός φίλος του συγγραφέα του Τζέιμς Μποντ, Ίαν Φλέμινγκ και ίσως να αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του διάσημου πράκτορα 007.

Στο βιβλίο επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά ότι ο Γκράχαμ Γκριν, ο Άρθουρ Ράνσομ και ο Γουίλιαμ Σόμερσετ Μομ ήταν μυστικοί πράκτορες της Βρετανίας.

Ο Κιθ Τζέφρι χαρακτηρίζει ως «μύθο» τη λεγόμενη «άδεια να σκοτώνουν», που φημολογείται ότι είχαν οι πράκτορες, διαβεβαιώνοντας ότι οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών είχαν εμπλακεί μόνο σε δύο δολοφονίες εκτός νομικού πλαισίου.

Εξάλλου ο ιστορικός ρίχνει φως σε εξαιρετικά ευαίσθητες επιχειρήσεις της ΜΙ6, όπως την ανατίναξη 5 πλοίων ώστε να μη μπορέσουν να φτάσουν στην Παλαιστίνη, που τότε βρισκόταν υπό Βρετανική Εντολή, εβραίοι πρόσφυγες, ενώ αποκαλύπτει ότι η ΜΙ6 κατασκόπευε ακόμα και συμμάχους της, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία.