Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι ήταν «αναγκαία», τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να αποτελέσει την αρχή μιας μακράς διαδικασίας για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη σύγκρουση.

Ο Ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι αντιμετωπίζει με μεγάλο σεβασμό την απόφαση που πήρε η γαλλική κυβέρνηση, κατά την έναρξη της 49ης Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, φράση που έγινε δεκτή με χειροκροτήματα στην αίθουσα.

«Μια στρατιωτική επέμβαση ήταν κατά την άποψή του αναγκαία για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια πολιτική διαδικασία. Αλλά το γνωρίζουμε καλά: μια στρατιωτική επέμβαση δεν είναι παρά η αρχή μιας μακράς διαδικασίας για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στη σύγκρουση», σημείωσε.

Το Βερολίνο μέχρι στιγμής έχει διαθέσει τρία στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη Transall που παρέχουν επιμελητειακή υποστήριξη στην γαλλική επιχείρηση που ξεκίνησε την 11η Ιανουαρίου για την εκδίωξη των ενόπλων ισλαμιστών οι οποίοι είχαν καταλάβει το βόρειο τμήμα του Μαλί.

Ο γερμανός υπουργός δήλωσε χθες ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει στον ανεφοδιασμό των γαλλικών αεροσκαφών, αλλά μόνο αφού οι Γερμανοί βουλευτές αποφανθούν για το θέμα, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει τον Μάρτιο.